Monika Obrtalová Rôzne

Špeciálna sála pre robota daVinciho

Nové zákrokové sály a tiež novozriadené oddelenie robotickej chirurgie otvorili dnes v poliklinike banskobystrickej Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta. Jedna zákroková sála je vyhradená pre roboticky asistované operácie, ktoré za pom

Nové sály boli vybudované v zrekonštruovaných priestoroch v poliklinike nemocnice. Nachádzajú sa tam tri zákrokové sály a šesť pooperačných lôžok. FNsP odštartovala roboticky asistované operácie v marci minulého roku. Ramená robota ovláda operatér pomocou ovládacej konzoly a videosystému. Primár Oddelenia zákrokových sál a robotickej chirurgie Vladimír Baláž k robotu uviedol, že ide o multiodborové zariadenie určené na to, aby s ním operovalo viacej odborov. „U nás sú zatiaľ tri odbory, ktoré s tým operujú, je to chirurgia, gynekológia a urológia.“

So spomínaným robotom za rok urobili celkovo 130 operácií. Podľa slov riaditeľa nemocnice Michala Buceka prekročil ich očakávanie. Firma, ktorá robota predáva, musí podávať správy do USA (v USA tohto robota vyrábajú, pozn. TASR), ako robot funguje, aké prináša práca s ním výsledky a podobne. „Po týchto výsledkoch nám povedali, že spĺňame lepší európsky priemer,“ uviedol Bucek. Nemocnica mala robota najprv zapožičaného, teraz ho kúpila a momentálne ho spláca, pričom splátky sú určené na šesť mesiacov, od decembra do mája. Mesačná splátka je cca 300.000 eur a nemocnica ho spláca z vlastných prostriedkov. Robot stál 1.880.000 eur bez DPH, pričom sa odrátala suma z jeho predošlého nájmu.

Na otázku novinára, prečo je možné robota kúpiť, keď sú nemocnice zadlžené, minister zdravotníctva SR Ivan Uhliarik, ktorý sa otvorenia zúčastnil, uviedol: „Na Slovensku boli ročne stovky pacientov indikované na tieto typy operácií – miniinvazívne, ťažké urologické operácie, prípadne chirurgické, gynekologické, ktoré sú väčšinou onkologického typu.“ Poisťovne pritom platili za týchto pacientov oveľa vyššie ceny v okolitých krajinách, pripomenul minister. V Česku je takýchto prístrojov okolo desať. SR si preto podľa neho aspoň jeden zaslúži. Je presvedčený, že práve ten, ktorý je v centre SR, v Banskej Bystrici, umožní veľmi šetrnú operatívu pre pacientov, ktorí sa rýchlejšie môžu vrátiť do života. „Tým sa musíme riadiť,“ dodal minister.

Spustením nových zákrokových sál do prevádzky nemocnice podľa Ruženy Maťašeje z referátu internej a externej komunikácie nemocnice reagujú na súčasné trendy v poskytovaní zdravotnej starostlivosti, kde sa kladie dôraz na minimálny zásah do organizmu pacienta, znižovanie pooperačných komplikácií a skracovanie hospitalizácie. Na týchto sálach sa bude vykonávať široké spektrum menej náročných, krátkych chirurgických zákrokov, ktorých pooperačný priebeh nevyžaduje dlhú hospitalizáciu pacienta.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM