Monika Obrtalová Rôzne

Spánok bábätiek strážia ďalšie monitory dychu

Oddeleniu neonatológie a Jednotky intenzívnej a resuscitačnej starostlivosti (JIRS) banskobystrickej Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta pribudli ďalšie dva monitory dychu dieťaťa, ktoré sú účinným monitorom porúch dýchania nov

Oddelenie má monitory vďaka pomoci od Nadácie Križovatka, jedinej neziskovej organizácie na Slovensku, ktorá sa zaoberá pomocou deťom ohrozených SIDS. TASR to uviedla Ružena Maťašeje z referátu internej a externej komunikácie nemocnice. Monitory dýchania na novorodeneckých lôžkach sú vo väčšine štátov západnej Európy štandardným vybavením.

„Vo FNsP FDR máme na Oddelení neonatológie a JIRS 33 lôžok, 14 z nich je týmto monitorovacím zariadením vybavené. Novorodenec je tak pred poruchami dýchania a týmto nebezpečným syndrómom, ktorý ho ohrozuje najmä počas spánku, chránený od prvých hodín po príchode na svet,“ konštatovala Maťašeje. Mamičky si podľa nej pochvaľujú možnosť zapožičať si monitor dychu pre bábätko aj po odchode z pôrodnice. „V spolupráci s Nadáciou Križovatka im prístroj doručíme priamo domov,“ dodala.

SIDS je diagnóza, ktorú lekár dokáže podľa Maťašeje určiť, žiaľ, až po úmrtí dieťaťa. Príčina vzniku syndrómu nie je doposiaľ úplne objasnená, známe sú len rizikové faktory. Vyššie riziko výskytu je u novorodencov s nižšou pôrodnou hmotnosťou či u predčasne narodených, alebo drobných, hypotrofických detí. Postihuje však aj úplne zdravé donosené dojčatá. Najrizikovejšie obdobie je počas prvého polroka a trvá až do konca prvého roka života dieťaťa.

Zdroj: bystrica24.sk/TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM