Michal Majer Rôzne

Špania Dolina bude ešte krajšia!

Dedinka Špania Dolina pri Banskej Bystrici je jeden z najväčších pokladov nielen Banskobystrického samosprávneho kraja, ale aj celého Slovenska. V posledných mesiacoch absolvovala významný zásah do výzoru jej centra, keď sa rekonštruoval parčík na ná

Park je často využívaný domácimi obyvateľmi na relax a posedieť si sem prídu aj turisti, ktorí zavítajú do obce za jej históriou. Počas suchých dní bol však veľmi prašný a počas dažďov sa v ňom udržiavala voda. Musel preto prejsť rekonštrukciou, v rámci ktorej bolo položených zhruba 130 metrov drenážnych hadíc, ktoré budú park odvodňovať. Aby sa v ňom neudržiavala voda, museli byť kompletne odstránené obvodové základy a celý park bol zdvihnutý o päť centimetrov nad úroveň cesty, ktorá okolo neho vedie.

Architekti pri projektovaní zachovali pôvodnú líniu parčíku. Jeho vzhľad je však teraz oveľa modernejší. Dve tretiny parku sú z lámanej dlažby a zvyšok vypĺňa zeleň spoločne s pôvodnými stromami. „Pribudli tu štyri svetlá v dobovej forme, taktiež nový altánok a samozrejme nová dlažba, pretože predtým tam bolo vlastne len suché blato,“ opisuje novú podobu parčíku starosta obce Marián Slobodník. Finančné prostriedky vo výške okolo 70 tisíc eur sa obci podarilo získať z projektu rozvoja vidieka.

To však nie je jediná investícia, ktorú obec realizovala. Spolu s parčíkom boli obnovené aj unikátne dubové schody, ktoré vedú k miestnemu starobylému kostolu. Financie na ich opravu vo výške 7 300 eur sa obci podarilo získať z prostriedkov súkromnej nadácie. Schody pochádzajú z druhej polovice 17. storočia a sú ojedinelým schodiskom svojho druhu na Slovensku. „Toto schodisko má 160 alebo 161 schodov podľa toho, kto ich počíta. Keď idú po nich dvaja milenci, nikdy sa nezhodnú, vždy sa o jeden pomýlia,“ žartuje starosta obce.

Rekonštrukcia schodov bola nevyhnutná. Značne narušená statika totiž nakláňala vstupný portál a najmä v zimnom období hrozilo jeho zrútenie. V obvodných múroch sa taktiež nachádza množstvo prasklín, ktoré sa stále rozširovali. Preto bolo potrebné zabezpečiť statiku múrov a pomúrnic a stabilizovať schodisko tak, aby viac nepraskalo. Slávnostné odovzdanie týchto schodov aj parku sa uskutoční v stredu o 10.00 hod na špaňodolinskom námestí.

SKK, gr

Spania dolina BB
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM