Marcel Mojžiš Kultúra

Sobota 23. 2. 2013. Využite špeciálny deň a užite si pamiatky so sprievodcom zadarmo

Aj po jubilejný 10. raz bude počas Svetového dňa sprievodcov cestovného ruchu v Banskej Bystrici o čom rozprávať. V sobotu 23. februára sa informačné centrum so svojimi ostrieľanými sprievodcami pripojí k tomuto dňu. Domácim i turistom sa tak bezplatne otvoria tri zaujímavé objekty.

Dňom sprievodcov cestovného ruchu tentokrát neožije len centrum mesta, ale aj na históriu bohatá Radvaň. V Tihányiovskom kaštieli sa návštevníkom naskytne jedinečná príležitosť dozvedieť sa viac o histórii radvanských kaštieľov i samotnej mestskej časti od autorov historickej monografie Radvaň – Vladimíra Sklenku a Marcela Pecníka. Sprevádzať tiež bude kvalifikovaná sprievodkyňa Vlasta Chriašteľová a záujemcovia si budú mať možnosť priamo prezrieť priestory Tihányiovského kaštieľa, v ktorom v súčasnosti sídli expozícia Stredoslovenské­ho múzea.

Zaujímavosti o Barbakane na vlastnej koži

Mestský hrad – Barbakan, ktorý kedysi slúžil na obranu a dnes je najmä miestom oddychu, bude ďalšou z možných sobotňajších zastávok návštevníkov. Sprievodcovia Lýdia Búliková a Branislav Stančík, priblížia históriu centra mesta, mestského hradu a jeho postupného rozširovania.

Pre návštevníkov bude otvorená aj budova Praetória, niekdajšieho sídla banskobystrického richtára, do ktorého si dnes nachádzajú cestu najmä milovníci výtvarného umenia, fotografie či sôch v rámci expozícií Stredoslovenskej galérie. Priestormi, v ktorých sa v dávnych časoch rozhodovalo aj fungovaní mesta, prevedú sprievodcovia Daniela Mazáková a Jozef Ďuriančik.

Najskôr pečiatka, potom torta

Na všetkých miestach sa podujatie začne v sobotu 23. februára o 13.00 h a potrvá do 17.00 h, pričom vstupy budú každú celú hodinu a posledné sú plánované na 16.00 h. Každý účastník podujatia dostane kupón, na ktorom bude vyznačené miesto na udelenie pečiatky. Po absolvovaní aspoň dvoch prehliadok objektov, získa nárok na uplatnenie zľavy v Hoteli Národný dom na kúpu jednej Bystrickej medenej torty, ku ktorej dostane druhú zadarmo. Tento kupón bude možné využiť do konca marca.

V minulom roku bol o prehliadky v Banskej Bystrici v rámci Svetového dňa sprievodcov mimoriadny záujem. Podujatie vtedy navštívilo 430 účastníkov, čo bolo najviac spomedzi všetkých slovenských miest, ktoré sa do osláv tohto dňa zapojili.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM