Monika Obrtalová Rôzne

Smutný osud „ping-pongových“ stolov

V Banskej Bystrici sa nachádza až 17 stolnotenisových stolov, ktoré kedysi slúžili verejnosti na oddych a zábavu. Stoly na obľúbený šport využívali najmä mladší obyvatelia sídlisk, pretože sa nachádzali priamo pod oknami ich paneláku. Po viac ako dva

„Chceli sme urobiť niečo pre našu mládež a opäť využiť potenciál týchto stolov. Tak ako sme sa tu pred pár rokmi hrali my, mohli by sa aj naše deti alebo vnúčatá,“ hovorí o dôvode, ktorý viedol k vypracovaniu projektu rekonštrukcie stolov jeho autor Ivan Šabo zo Správy športových a telovýchovných zariadení mesta Banská Bystrica. „Rekonštrukcia sa týka 17 stolov, ktoré sa nachádzajú na sídliskách Radvaň a Fončorda. Len v Radvani sú na ulici Poľná hneď tri takéto stoly, na Fončorde sú napríklad na THK alebo Tulskej,“ vymenúva miesta, kde schátrané stoly v súčasnosti nikto nevyužíva.

Pokiaľ by sa našiel dostatok finančných prostriedkov, stoly by prešli generálnou opravou. V pôvodnom stave by zostala len ich nosná časť a úpravy by sa dočkal iba povrch. „Ak by sme mali len 50 eur na každý stôl, spravil by sa nový náter a na stôl by sa pripevnila ešte železná sieťka, ktorá by mala byť odolnejšia ako tá bežná. Ak by sa našlo viac peňazí, na povrch stolov by išla nová platňa za približne 300 eur a stôl by bol opäť funkčný. Takisto by sa upravilo aj okolie stolov, pokosila by sa tráva, aby to bolo jednoducho dôstojné miesto na oddych,“ vysvetľuje Šabo. Zatiaľ jediný nový stôl sa nachádza na Radvanskej ceste, kde je súčasťou veľkého detského ihriska. „Najmä od popoludnia sem práve kvôli stolu prídu deti aj z iných sídlisk, nielen blízkeho okolia. Večer dokonca musíte stáť v rade a počkať si, kým ostatní dohrajú,“ priznáva mamička, ktorá býva hneď vedľa ihriska a spolu s dcérou si takisto radi stolný tenis zahrajú.

Stôl v Radvani ako súčasť nového detského ihriska dala postaviť teplárenská spoločnosť BBES a.s., ktorá zaň zaplatila viac ako 600 eur. Približne o 300 eur menej by dal magistrát na rekonštrukciu každého zo spomínaných stolov. Kým sa však nájdu financie, časť peňazí bude vyčlenená z rozpočtu pre Záhradnícke a rekreačné služby mesta Banská Bystrica.// „Na začiatok by sme z vlastného vrecka zrekonštruovali jeden alebo dva stoly, a keď sa ukáže ich potenciál snáď sa to už rozbehne samo,“// dúfa Šabo.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM