Jaroslav Dodok Rôzne

Smutný osud kina: Zachránia Hviezdu skejťáci s rapermi?

Keďže Banská Bystrica aktuálne nemá žiadny oficiálny dom kultúry a biedne to vyzerá aj s jednou jedinou U rampou Urban spotu, mladí Banskobystričania sa to pod vedením Lukáša Hriča rozhodli zmeniť. Vypracovali preto zaujímavý projekt, vďaka ktorému c

Prvou métou je obnoviť kino Hviezda[/size][/co­lor]

// ,,V súčasnosti sme bývalé kino Hviezda čiastočne zrekonštruovali z vlastných financií a mini rampu z financií, ktoré nám boli poskytnuté od Komunitnej nadácie zdravé mesto v rámci všeobecného grantu. Momentálne je priestor funkčný, ale len provizórne, čo znamená, že potrebujeme dosť vecí dorobiť. (najdôležitejšie je však postaviť nové záchody)//," hovorí predseda Občianskeho združenia Extreme.

Čo sa týka skateboardingu momentálne v Bystrici nie je žiadne miesto, kde by sa dalo oficiálne jazdiť okrem Urban Spotu. Jedna U rampa je však pre toľko ľudí málo a preto je potreba dotvoriť tento priestor na väčší. Toto isté sa deje aj s kultúrou, a to práve z dôvodu, že Bystrica nemá žiadny oficiálny dom kultúry.

Podarí sa v meste pod Urpínom spojiť kultúru a šport?[/size][/co­lor]

,,Máme zato, že tieto dve oblasti je nutné neustále podporovať a zlepšovať, a to že sa stretávajú na jednom mieste pokladáme za najväčšie plus tohto projektu. Dúfame teda že po úspešnej realizácií projektu sa nám podarí prispieť k obnove kultúrneho života mladej a strednej generácie, a takisto rozvinúť skateboarding v Banskej Bystrici,"pokra­čuje Lukáš Hrič.

Ako organizácia sa OZ Extreme zapája a podporuje športové a kultúrne podujatia. Zameriava sa hlavne na extrémne športy, čo znamená, že jej cieľom je vždy k danej akcii ( či už športovej alebo kultúrnej) pripojiť niečo netradičné na osvieženie podujatia.

,, Aj práve preto sme prišli s nápadom v Urban Spote postaviť mini rampu práve na pódiu, kde sa dá koncert spojiť s nejakými skateboardovými kúskami. Je však dôležité získať na projekt – rekonštrukciu kina Hviezda, finančné prostriedky,„myslí si Hrič. [blockquote]Lukáš Hrič spolu s ďalšími aktivistami prihlásili projekt na výzvu [link=http://www­.sppolocne.sk/sk/prih­lasene-projekty/detail-projektu/758?1=1&or­der=votes]Zlep­šime sppoločne Slovensko.[/link] Ich iniciatívu môžete [link=http://www­.sppolocne.sk/sk/prih­lasene-projekty/detail-projektu/758?1=1&or­der=votes]na tejto stránke[/link] podporiť hlasom. [/blockquote] Ako vysvetľuje ďalej: **,,Priestor bývalého kina chceme zamerať v tzv. Undergoundovom štýle, čo znamená spojenie viacerých subkultúr. Patrí sem hip hop, break dance, grafitty, DJ, rap, skateboarding atď. Všetky tieto subkultúry sú priamo prepojené a veľmi úzko spolu súvisia,“ **

Prečo práve takýto štýl?[/size][/co­lor]

V celom svete je známe, že tento štýl prezentuje mier, čo aj prezentujú všetky najväčšie mená tohto štýlu. Nielen táto hudba, ale aj celý životný štýl ktorý prezentuje, sa snaží spájať ľudí vždy pre niečo dobré a pozitívne. To isté platí aj v športe ktorým je skateboarding, preto spolu tak úzko súvisia a priam nevyhnutne sa dopĺňajú. [blockquote],,Preto vidíme obrovský prínos v rozvoji nielen skateboardingu ako športe, ale aj v rozvoji mladých talentov, umelcov, filmárov, fotografov, mladých kapiel, spevákov atď. Realizáciou projektu chceme dosiahnuť, aby mládež začala aktívnejšie žiť športom a kultúrou.„[/bloc­kquote] ,,Aktuálne spolupracujeme s lokálnymi nadáciami a organizáciami, takisto v spolupráci s mestom pripravujeme výstavbu nového skateparku v meste.“ uzavrel predseda OZ Extreme, Lukáš Hrič.

student24/ Jaroslav Dodok foto: OZ Extreme/boardlife

projekt
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM