Marcel Mojžiš Rôzne

Smutné správy z kraja: Na pandemickú chrípku zomreli 3 ľudia

Tri úmrtia, z toho dva s potvrdenou chrípkou, zapríčinenou pandemickým vírusom A H1N1 a jedno zapríčinené ťažkou akútnou respiračnou infekciou (SARI). To sú smutné čísla o vyčíňaní chrípky v našom kraji.

K trom úmrtiam sa navyše pridali aj ďalšie dva prípady potvrdeného ochorenia na pandemickú chrípku, prerušené vyučovanie v 8 základných školách, 8 materských školách a dvoch stredných školách. Hovoria o tom štatistiky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici za 8. kalendárny týždeň.

Chrípka a jej obete

Prvou obeťou pandemickej chrípky je 74-ročný muž okresu Žiar nad Hronom, ktorému chrípka skomplikovala základné ochorenie obličiek. Pacient nebol očkovaný proti chrípke. Druhou obeťou vírusu A H1N1 je 43-ročná žena z okresu Brezno, ktorá bola hospitalizovaná v breznianskej nemocnici a to tiež ako riziková pacientka s ochorením chronická hepatitída,, cirhóza pečene a ďalšie ochorenia. Tak isto nebola očkovaná proti chrípke. Príčinou úmrtia tretieho pacienta, 59-ročného muža z Revúcej, bolo ťažké akútne respiračné ochorenie (SARI), u ktorého nebola potvrdená prítomnosť vírusu A H1N1.

Dvaja hospitalizovaní – 60-ročný muž z okresu Banská Bystrica a 44-ročná žena z okresu Žiar nad Hronom (obaja rizikoví pacienti ), majú potvrdenú prítomnosť pandemického vírusu A H1N1 a sú hospitalizovaní v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici a v nemocnici v Žiari nad Hronom.

„Trend zvyšovania chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) a chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) v Banskobystrickom kraji sa v hodnotenom týždni zmiernil, epidemiológovia dokonca zaznamenali 3-percentný pokles výskytu ARO a takmer 17-percentný pokles výskytu CHPO. V medziročnom porovnaní je však výskyt ARO vyšší o 37,3 percenta a výskyt CHPO vyšší dokonca až o polovicu,“ povedala hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica, Mária Tolnayová.

Lokálne epidémie a zatvorené školy

Z 13 okresov Banskobystrického kraja sú lokálne epidémie v 8 okresoch, v ostatných evidujú tamojší lekári prvého kontaktu len sporadický výskyt týchto ochorení. V dvoch okresoch sa situácia v porovnaní s uplynulým týždňom nezmenila. Vyučovanie je prerušené spolu v 16 školách v okresoch Banská Bystrica (1), Krupina (3), Lučenec (2), Rimavská Sobota (1), Veľký Krtíš (5), Zvolen (1) a Žiar nad Hronom (5).

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM