Monika Obrtalová Rôzne

Slovensko a Maďarsko spolupracujú pri ochrane jaskýň

Štátna ochrana prírody SR a Národný park Duna-Ipoly v Maďarsku spoločne rozvíjajú ochranu jaskýň v prihraničnej oblasti oboch krajín. Na realizáciu projektu získali v rámci operačného programu Cezhraničná spolupráca Slovensko – Maďarsko sumu 500.000

V pondelok 12. apríla sa uskutoční workshop, kde sa celý projekt predstaví. „Jaskyne sú v obidvoch krajinách významnou prírodnou hodnotou, plnia dôležitú funkciu v ekosystémoch a zároveň slúžia ako turistická atrakcia,“ uviedol pre TASR Michal Adamec zo Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.
Práve ŠOP SR a riaditeľstvo Národného parku Duna-Ipoly začínajú v strednej Európe jedinečnú spoluprácu v troch oblastiach. Chcú spoločne pripraviť v prihraničnej oblasti prieskum jaskýň a ich hodnôt, informovať o lokalite a hodnotách jaskyne Szemlő-hegyi, ktorá sa nachádza v Maďarsku, ale je všeobecne známa aj pre obyvateľov Slovenska a rokovať o možnej vzájomnej spolupráci pri prezentácii jaskyne Szemlő-hegyi.
„V priebehu projektu sa tieto dve organizácie spoločne budú snažiť zvýšiť atraktivitu turizmu zameraného na jaskyne, ako aj ich pozoruhodnosti,“ doplnil Adamec.
Podľa neho odborníci oboch krajín v oblasti ochrany prírody pripravujú štúdiu o zistení aktuálneho stavu poznania. Cieľom štúdie je prezentácia jaskýň v jednotnej štruktúre. „Takýto prieskum doteraz ešte nebol realizovaný,“ oznámil Adamec.
Výsledkom práce ŠOP SR a riaditeľstva Národného parku Duna-Ipoly na konci projektu bude spoločné informovanie žiakov základných a stredných škôl, ale aj širokej verejnosti v prihraničných oblastiach o jaskyniach, ich hodnotách i krásach a podpora a motivácia na to, aby jaskyne Slováci navštevovali v rámci exkurzií a školských výletov.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM