Monika Obrtalová Rôzne

Sliač chce po obnove prevádzky aj nový terminál

Vybudovanie nového odletového terminálu a obnova technického parku leteckej obsluhy sú najdôležitejšími investíciami, ktoré chce po nedávnom obnovení civilných letov zrealizovať vedenie Letiska Sliač. Náklady na výstavbu terminálu odhadujú niekde med

Výstavba terminálu je podľa riaditeľa Ľubomíra Krupára už nevyhnutná a spomína sa aj v jednom z nedávno prerokovaných vládnych materiálov. Na konkrétnejšie kroky sa však zatiaľ iba čaká. Na výmenu čaká aj celý rad technických zariadení, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou každého letiska. Ide napríklad o mechanizmy na obsluhu lietadiel a letiskovej logistiky. Letisko Sliač už predvlani v civilnej časti zrekonštruovalo vybavovaciu plochu pre lietadlá, bolo postavené nové parkovisko s oplotením a zrealizované boli tiež inžinierske siete pre výstavbu nového odletového terminálu.

Z civilnej časti letiska sa začalo, po viac ako dvoch rokoch, opäť lietať 16. júna 2011. Začiatkom mája 2009 sa totiž začala rekonštrukcia vzletovej a pristávacej dráhy vojenskej časti letiska, ktorá tvorí podstatnú časť komplexu a ktorú využíva aj civilná zložka. Ide zatiaľ výlučne o charterové dovolenkové lety do Antalye a Burgasu. Podľa Krupára s prevádzkovateľmi letov a cestovnými kanceláriami majú na chartre dohodu do polovice septembra. Letisko sa však nechce uspokojiť len so sezónnymi letmi. „So všetkými zainteresovanými hovoríme aj o možnosti zavedenia pravidelných letov,“ pripomenul. Vo výhľade sú linky do Prahy, Viedne a Bydgoszcza. Všetko sú to najbližšie letiská s možnosťou napojenia prakticky do celého sveta.

Zdroj: TASR Foto: airportsliac.sk

sliac_letisko
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM