Jakub Forgács Iné športy

Skvelý úspech plavcov bystrickej Dukly: Najlepšími v bazéne sa stali Listopadová a Klobučník

Výsledky ankety Slovenskej plaveckej federácie (SPF) môžu Bystričanov iba tešiť. Katarína Listopadová a Tomáš Klobučník z VŠC Dukla Banská Bystrica sa stali podľa očakávania najlepšími slovenskými bazénovými plavcami za rok 2013.

Ilustračný obrázok k článku Skvelý úspech plavcov bystrickej Dukly: Najlepšími v bazéne sa stali Listopadová a Klobučník
Zdroj: TASR

Dvadsaťročná olympionička v tradičnej ankete SPF na slovenskom tróne nahradila Denisu Smolenovú. Dvadsaťtriročný Klobučník obhájil prvenstvo z roku 2012 a 2011, z ocenenia sa tešil aj v roku 2009. SPF na slávnostnom Galavečere v Bratislave vyhlásila aj najúspešnejších juniorov, kde medzi dievčatami vyhrala Barbora Mišendová (VŠC Dukla Banská Bystrica)

Klobučník víťazstvo očakával

Klobučník, zverenec kouča Miroslava Machoviča, sa na vyhlásení nezúčastnil, pretože je práve na plaveckom mítingu v ruskom Petrohrade. Prítomným sa v sobotu prihovoril vo vopred pripravenom videorozhovore. Rok 2013 bol pre neho najlepší v tom, že sa dokázal etablovať v európskej prsiarskej špičke. Na letných MS v Barcelone v dlhom bazéne skončil na 200 m prsia desiaty. Slovák, ktorý trénuje v rakúskom Grazi pod vedením renomovaného trénera Dirka Langeho, obsadil na decembrových ME v krátkom bazéne v dánskom Herningu štvrté miesto vo finále 100 m prsia a šieste na dvojnásobnej trati, na ktorej si trúfal ešte na viac.

„Nechcem, aby to vyznelo namyslene, ale očakával som víťazstvo v ankete. Minulý rok nie, to som si myslel, že ma prekoná Rišo Nagy, lebo mal viac slovenských rekordov. Je to príjemný pocit, ale zaväzuje ma to aj k ďalším dobrým výsledkom,“ povedal po návrate z ME Klobučník.

Pomohla príprava v Grazi

Olympionik z Londýna nechcel pred ME do sveta vyhlasovať, na aké výsledky si trúfa. „Som veľmi spokojný s celým šampionátom. Čo som skočil do vody, to bol slovenský rekord. Vedel som, že mám natrénované, ale pred ME som nechcel mať veľké reči. Veril som v dvestovku, napokon sa to obrátilo, na stovke som bol kúsok od medaily. Na minuloročných ME by tieto časy stačili na medaily. Teším sa novú sezónu, je to výzva,“ dodal.

Pre Listopadovú to je po rokoch 2009 a 2010 tretí triumf v ankete SPF. „S výsledkami v rámci celej sezóny som veľmi spokojná, takže som aj veľmi rada, že som víťazka tohto ocenenia. Dúfam, že to nie je posledné takéto ocenenie, a že to pôjde ďalej lepšie a lepšie. Veľmi potešilo 6. miesto na letnej univerziáde, čo bolo najlepšie umiestnenie v rámci letnej sezóny. V zime potom prišlo 8. miesto v Herningu, takže to bol môj najúspešnejší rok. Dúfam, že to neskončí pri tomto,“ povedala Listopadová, ktorá nasledovala kroky partnera Klobučníka a išla za prípravou do Grazu. Ako uviedla, keď videla, aký progres je u Tomáša za pár mesiacov, ako sa mu darí, povedala si, že aj ona to skúsi. „Myslím si, že to bola dobrá voľba. Som spokojná s touto životnou zmenou v športovej oblasti,“ dodala

Skvelý úspech plavcov bystrickej Dukly: Najlepšími v bazéne sa stali Listopadová
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM