Jakub Forgács Rôzne

Skúška dospelosti odštartovala aj v našom meste: Fotoreportáž z maturít na bystrickom gymnáziu

Písomné maturity už začali a to aj pod Urpínom. Zavítali sme na jedno z banskobystrických gymnázií, aby sme vám priniesli, ako tu maturanti prežívali chvíle počas skladania skúšky dospelosti.

Ilustračný obrázok k článku Skúška dospelosti odštartovala aj v našom meste: Fotoreportáž z maturít na bystrickom gymnáziu
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Aj Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského v Banskej Bystrici je v utorok plné slávnostne oblečených študentov. Začali sa tu totiž, rovnako ako na ďalších 725 stredných školách, písomné maturity zo slovenského jazyka a literatúry. Vybrali sme sa na miesto, aby sme zistili, aké sú pocity študentov počas skladania písomnej skúšky dospelosti.

Strašiakmi matika aj angličtina

Maturantov sme oslovili počas prestávky po testoch zo slovenčiny, predtým, ako ich čakal sloh. „Bol to taký priemer, ale čakal som, že to bude ľahšie. V strese som nebol vôbec. Za najväčšieho strašiaka, ktorý ma ešte iba čaká, považujem matematiku,“ povedal nám po teste zo slovenského jazyka a literatúry štvrták Andrej (19).

„Nebolo to ľahké, ale zase ani príliš ťažké. Nad niektorými otázkami som rozmýšľal dlho, ale bol som v pokoji celý čas. Najviac sa bojím ústnych skúšok a písomnej angličtiny, ale nie zase nejako veľmi,“ prezradil maturant Ctibor (19), ktorý so svojimi spolužiakmi dopísali ešte pred vypršaním času na skúšku.

Čo najďalej od kníh

Ľudka (19) test nepovažovala za ťažký, hoci niečo aj nevedela. Ako priznala, pre istotu si radšej vopred nevytvárala očakávania a nepoužila ani žiadny talizman. „Hlavne som sa držala toho, byť čo najďalej od kníh. Nijako špeciálne som sa na to neučila. Vypracovala som si jeden minuloročný test na 81 percent, tak som si povedala, že to dám,“ uviedla štvrtáčka, ktorá dodala, že hoci sa testu z angličtiny trochu bojí, zo slohu, ani zo slovenského a ani z anglického, obavy nemá.

„Očakával som, že bude jednoduchšia. Mal som to však všetko, tak som skončil skôr. Najväčšie obavy mám z písomnej časti z anglického jazyka, z testu,“ dodal gymnazista Radovan (19), ktorému energiu pred testom dodávali jedine čokoláda a káva.

Písomné maturity budú pokračovať v stredu testom z cudzích jazykov. Žiaci, ktorí si vybrali ako jeden z maturitných predmetov matematiku, budú písať test vo štvrtok. Týždeň písomných maturít v piatok uzavrú žiaci zo škôl národnostných menších, ktorých čaká test a slohová práca z maďarčiny či ukrajinčiny.

Čítajte tiež:

Okamih, na ktorý čakali mnohí Bystričania: V TENTO deň sa začne so stavbou novej autobusky!

Iba trochu námahy a vaše oči zažijú potešenie: 5 miest, z ktorých je radosť kochať sa pohľadom na Bystricu

Pozrite si v našej fotogalérii, ako to vyzeralo na banskobystrickom gymnáziu počas písomných maturít!

Písomné maturity na bystrickom gymnáziu v OBRAZOCH
14
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM