Monika Obrtalová Rôzne

Škody vodohospodárov stúpli už na 91 miliónov eur

Daždivé počasie, ktoré v uplynulých týždňoch potrápilo najmä juh a východ Slovenska si vybralo svoju daň. Škody na vodných tokoch, hrádzach a nádržiach, ktoré včera odhadli vodohospodári na viac ako 46 miliónov eur, stúpli podľa dnešnej aktualizácie

Rozbúrené hladiny riek preverili najmä dostatočnosť protipovodňových opatrení, na ktoré vláda vyčleňovala financie ešte za predchádzajúcej éry. „Na rok 2000 až 2010 bolo pre celé Slovensko určených 21 miliárd korún. Len vodohospodársky podnik mal dostať z tejto sumy 18 miliárd korún, no v skutočnosti získal iba 3,“ hovorí o nedostatku finančných zdrojov Marián Supek, generálny riaditeľ Sekcie vôd Ministerstva životného prostredia. „Ale treba si uvedomiť, že povodne počas posledných desiatich rokov spôsobili také škody, kvôli ktorým sa situácia nemôže zlepšiť ani v súčasnosti. V prvom rade sa musíme venovať sanáciám, aby ľudia v postihnutých oblastiach mali aspoň čiastočný pocit bezpečia,“ hovorí o prvoradých cieľoch Supek.

Situácia na riekach Slaná a Rimava sa už upokojila, no v dolných častiach Ipľa platí ešte na niektorých úsekoch 3. stupeň povodňovej aktivity. Pomaly sa spamätávajú aj obyvatelia obcí v okolí Lučenca, Veľkého Krtíša a Rimavskej Soboty, kde voda zasiahla najviac. Tie budú potrebovať aj prísnejšie protipovodňové opatrenia, ktoré v budúcnosti čakajú aj Banskú Bystricu. „Mosty na potoku Bystrica sú dimenzované na prietok 220 až 250 metrov kubických vody, pričom hodnota 100-ročnej vody je 500 kubíkov. Do roku 2015 by snáď mohlo byť pripravené také technické riešenie, ktoré by krízové situácie mohlo riešiť a dalo by sa zrealizovať za prijateľné finančné prostriedky,“ povedal na záver Ján Munkáči, riaditeľ OZ Slovenského vodohospodárskeho podniku Banská Bystrica.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM