Monika Obrtalová Rôzne

Škody sa vyšplhali na 2 a pol milióna eur

Škody, ktoré podniku Lesy Slovenskej republiky spôsobili povodne počas tohtoročného apríla a mája na lesných cestách a malých vodných tokoch odhadli lesníci zatiaľ na vyše 2,55 milióna eur.

„Zabezpečovacie práce na lesných cestách a na malých vodných tokoch si vyžiadali vyše 60 tisíc eur, opravy vyjdú bezmála na 2,1 milióna eur. Najhoršie sú na tom lesníci v okresoch Rimavská Sobota, Vranov a Sobrance. Na úpravu a opravu lesných ciest tam bude potrebných asi 1,8 milióna eur a na úpravu vodných tokov ďalších približne 230 tisíc eur,“ informovala dnes Veronika Petríková z oddelenia internej a externej komunikácie podniku Lesy SR.

Ako dodala, pôda je stále rozmočená natoľko, že lesníci nemôžu zatiaľ zasahovať. V prípade, že budú zrážky pokračovať, škody na lesnom majetok budú ešte väčšie a náklady tiež vzrastú. K nim pribudne aj škoda, ktorú spôsobí drevná kalamita, lebo v rozmočenej pôde sa stromy neudržia a vyvrátia sa.

Okrem povodňových škôd zápasia lesníci aj so zosuvmi svahov. V odštepných závodoch Námestovo, Liptovský Hrádok, Rožňava, Bardejov a Vranov odhadujú investičné náklady na ich opravu na 600 tisíc eur. Avšak reálne náklady potrebné na stabilizáciu zosuvov budú známe až po spracovaní projektovej dokumentácie.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM