Monika Obrtalová Rôzne

Škody po povodniach sa vyšplhali na 5,7 milióna eur

Náklady na odstraňovanie škôd, ktoré štátnemu podniku Lesy Slovenskej republiky spôsobili povodne v minulých dňoch, odhadli lesníci zatiaľ na viac ako 5,7 milióna eur. Lesná dopravná sieť stála pri zabezpečovaní pred vodou 159 tisíc eur. Jej opravy s

Najhoršie dopadli lesníci v okrese Rimavská Sobota, kde sú škody vyčíslené na 1,3 milióna eur. Záchranné práce na drobných vodných tokoch stáli štátnych lesníkov zatiaľ 65 tisíc eur. Na opravy však budú potrebovať asi 594 tisíc eur. Pritom až 180 tisíc eur naplánovali pre okres Žarnovica, kde na malých vodných tokoch došlo k najväčším škodám.

Lesníci po povodniach zápasia aj so zosuvmi svahov na lesné cesty. Odhadujú, že na ich odstránenie a následné zabezpečenie budú potrebovať bezmála 1,2 milióna eur. Z 26 zosuvov až k 7 došlo v okrese Bardejov. Najrozsiahlejší však bol pri maďarských hraniciach v oblasti Karanč, ktorú spravuje odštepný závod Kriváň. Škoda sa tam odhaduje na 400 tisíc eur. „Škody na lesných škôlkach sa vyšplhali na 88 tisíc eur. Drevnú kalamitu dokáže podnik vyčísliť až po jej spracovaní podľa toho, ako sa podarí kalamitné drevo speňažiť,“ informovala Veronika Petríková z oddelenia internej a externej komunikácie podniku Lesy Slovenskej republiky.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM