Monika Obrtalová Rôzne

Situáciu v Kotve vyrieši až kanalizačná prípojka

Len pred nedávnom sme vás naším článkom upozornili na katastrofálnu situáciu v núdzovom zariadení Kotva, ktoré slúži ako dočasný príbytok najmä pre rómske komunity. Tým už dlhodobo znepríjemňuje pobyt v zariadení neznesiteľný zápach, hlodavce a hmyz.

„Táto situácia pretrváva už minimálne 10 rokov a minimálne 10 rokov tam neprebehol žiaden systémový krok, ktorý sa týka rekonštrukcie alebo úpravy,“ uviedla ešte pred dvoma týždňami na adresu zlej situácie v Kotve Andrea Bučková, členka Aliancie rómskych organizácií, ktorá reprezentuje 5 subjektov pôsobiacich v rámci mesta Banská Bystrica. „Dôsledkom toho, že sa dlhodobo neinvestovalo do budovy Kotvy, je neznesiteľný zápach, ktorý cítiť už len pri vstupe do areálu. V daždivejšom období alebo naopak, pri vysokých teplotách, tu zasa môžu prepuknúť epidémie a infekcie,“ vymenovala vtedy dôsledky schátraných priestorov Bučková a pokračovala ďalej: „Je to tam premnožené dokonca hlodavcami a hmyzom. K tomuto je potrebné zaujať jednoznačné stanovisko a nájsť jednoznačné riešenie.“

Riešením malo byť okamžité odstránenie havarijného stavu budovy, ktoré by však bolo podľa slov odborníkov len dočasné. „Ak by sme totiž odstránili len havarijný stav, bolo by to neefektívne a o polroka by sme tento problém riešili opäť. Je to časovaná bomba a nevieme kedy vybuchne,“ vyjadrila sa na dnešnom mestskom zastupiteľstve Mária Filipová, vedúca Odboru starostlivosti o obyvateľa mesta Banská Bystrica. „V piatok bola v zariadení Kotva kontrola, ktorá do zápisnice uviedla uzatvoriť prevádzku budovy, pokiaľ sa stav nezlepší,“ pokračuje Filipová, ktorej návrh vyriešiť krízovú situáciu vybudovaním novej kanalizačnej prípojky poslanci napokon odsúhlasili. Nová kanalizačná prípojka vyjde mesto na viac ako 42 tisíc eur. Zlepšiť život by však mohla už čoskoro 134 obyvateľom, ktorí v súčasnosti v Kotve bývajú.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM