Webnoviny - Rôzne

Šimko sa cíti byť pri Murgašovi štatistom

Podpredsedovia Banskobystrického samosprávneho kraja sú len v úlohe štatistov.

Tvrdí to jeden z nich a zároveň kandidát koalície Slovenskej národnej strany (SNS) a Hnutia za demokraciu (HZD) na post župana Jozef Šimko. Podľa neho štýl riadenia súčasného župana Milana Murgaša je riadením jedného muža a Šimko ako podžupan nedostal možnosť reálne ovplyvňovať chod samosprávneho kra­ja.

Na funkciu župana preto Šimko kandiduje s rozhodnutím „zmeniť štýl riadenia zo súčasnej diktatúry a manipulácie na riadenie formou komunikácie“. Na priblíženie občanom navrhuje zriadiť kanceláriu župy v Lučenci. Kým súčasnú koncepciu regionálneho rozvoja Banskobystrického samosprávneho kraja považuje Šimko za dobrú a potrebnú len realizovať, koncepciu školstva treba podľa neho vytvoriť novú, a to tak, aby odrážala potreby pracovného trhu v regióne a neprodukovala nezamestnaných. V oblasti zdravotníctva chce Šimko zmeniť „atmosféru nepriateľstva a žalôb medzi prevádzkovateľmi zdravotníckych zariadení a VÚC na atmosféru spolupráce.“ Banskobystrická župa vedie s neziskovými organizáciami, ktoré od roku 2005 spravujú všetky štyri jej nemocnice, súdne spory o neplatnosť zmlúv o výkone správy. Majetok všetkých piatich svojich polikliník župa v tomto volebnom období predala, ponechala si len hlavnú budovu banskobystrickej polikliniky.

Murgaš tvrdenia o tom, že podžupanom neumožnil ovplyvňovať riadenie župy, odmieta. Šimko bol podľa neho „štatistom“ len preto, lebo je lenivý. „Vôbec sa tej práci nevenoval, nemal prehľad o ničom, nechodil do terénu. Keby nebol lenivý a keby bol troška kompetentný, mohol pre ľudí v Banskobystrickom kraji niečo urobiť. Ale bohužiaľ, pre tieto jeho vlastnosti neurobil nič,“ povedal pre agentúru SITA Murgaš.

Banskobystrický samosprávny kraj má troch podžupanov. Z nich len Šimko kandiduje v nastávajúcich regionálnych voľbách na post župana. Celkovo na post banskobystrického župana kandiduje deväť občanov.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM