Ivana Kováčiková Správy

SIAF 2016 už onedlho: Poznáme TOP ťaháky!

Nadšenci letectva sa už nevedia dočkať svojho sviatku. Organizátori šiesteho ročníka prezradili ďalšie podrobnosti. Čo všetko sa chystá?

Ilustračný obrázok k článku SIAF 2016 už onedlho: Poznáme TOP ťaháky!
Zdroj: TASR

Viac ako sto lietadiel z 13 krajín Európy a NATO sa letovými aj statickými ukážkami predstaví na tohtoročných Medzinárodných leteckých dňoch Slovak International Air Fest (SIAF) 2016, ktoré sa uskutočnia v dňoch 27. a 28. augusta na Leteckej základni Sliač.

Na podujatí, ktoré sa bude konať pri príležitosti výročia Slovenského národného povstania a predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európskej únie, prisľúbili účasť aj špičkové akrobatické letecké skupiny Patrulla Aguila zo Španielska a belgickí Červení diabli.

„Ťahákom 6. ročníka SIAF bude bezpochyby vystúpenie stíhačiek rodiny Mikojan Gurjevič (MiG-15, MiG-21 a MiG-29,) ako aj Su 27 ukrajinského letectva či americký bombardér B-52,“ uviedol pre TASR hovorca SIAF Tomáš Kika.

Zlaté krídla

V predvečer leteckých dní, 26. augusta, budú v Banskej Bystrici už tretíkrát ocenené najvýznamnejšie osobnosti, projekty, spoločnosti a inštitúcie slovenského letectva v rámci vyhlásenia víťazov ankety Zlaté krídla – Národná cena letectva Slovenskej republiky za rok 2015. Záver leteckých dní bude patriť cene za najlepšiu letovú ukážku – Best Display Smik Trophy 2016.

„Lietanie je úžasný zážitok a ja sa veľmi teším, že prostredníctvom leteckých dní SIAF 2016 môžu na Letisku Sliač už tradične zážitkovať spolu všetci profesionáli, amatéri, priaznivci, skrátka nadšenci letectva. Anketa Zlaté krídla ukázala, že má zmysel podporovať pekné projekty a šikovných ľudí v slovenskom letectve a moja vďaka preto patrí všetkým, pre ktorých je lietanie srdcovou záležitosťou,“ povedal Hubert Štoksa, riaditeľ Medzinárodných leteckých dní SIAF 2016.

Medzinárodné letecké dni SIAF sú najväčším leteckým podujatím na Slovensku, s návštevnosťou viac ako 100.000 divákov. Letisko bude otvorené pre divákov v obidva dni od 8.00 do 18.00 h, s programom od 10.00 do 16.00 h. SIAF organizuje Slovenská letecká agentúra v spolupráci s Ministerstvom obrany SR, Ministerstvom vnútra SR, Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, Múzeom SNP, Vojenským historickým ústavom, Leteckou základňou a Letiskom Sliač, mestami Banská Bystrica, Zvolen a Sliač.

Čítajte tiež:

Bystričania sa v lete nudiť nemusia. Jeden klik a akcie na týždeň máte ako na dlani

VIDEO: Bystrické námestie sa otrasie v základoch. Parkouristi chystajú čosi nevídané

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM