Monika Obrtalová Rôzne

Sezóna chrípky konečne skončila

Výskyt akútnych respiračných ochorení v týchto dňoch je už na mimosezónnej úrovni. V osemnástom kalendárnom týždni evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva viac ako 4700 ochorení na akútne respiračné ochorenia.

„Počet ochorení v tomto týždni je mierne vyšší, ako bol v rovnakom období minulý rok čo je dané tým, že výskyt ARO a chrípky sa v celej sezóne nesprával tak, ako sme pozorovali v uplynulých rokoch. To znamená, že maximum výskytu bolo v novembri 2009, potom došlo v poklesu, potom opäť k vzostupu, ktorý však nebol taký dramatický, ako v predchádzajúcich rokoch," uviedla vedúca odboru epidemiológie RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Avdičová.

Odborníci neočakávajú ďalší vzostup chorobnosti a predpokladajú, že výskyt bude pretrvávať na rovnakej úrovni. „Z tohto pohľadu považujeme chrípkovú sezónu za ukončenú. Budeme ju sledovať ešte do 20. kalendárneho týždňa 2010, teda dovtedy ako býva zvyčajne chrípková sezóna ohraničená. Etiológia ochorení vyvolaných týmito vírusmi sa ťažko objasňuje, väčšinou to bývajú ľahké ochorenia, u ktorých sa táto diagnostika rutinne nevykonáva. Treba však zdôrazniť, že epidemiologickú bdelosť si zachováme, aby nás nezvyčajný výskyt pandemickej chrípky aj po sezóne nezaskočil," konštatuje Avdičová.

Situáciu vo výskyte sezónnej chrípky kopíruje aj výskyt pandemickej chrípky. Väčšinu ochorení v tohtoročnej chrípkovej sezóne totiž spôsobil tzv. pandemický vírus. Útlm, ktorý vznikol naznačuje zároveň aj útlm chrípky spôsobenej pandemickým vírusom.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM