Slávka Kellová Rôzne

Sever a juh Chopka prepojí lanovka

Severnú a južnú stranu Chopku v Nízkych Tatrách spojí lanovka. Spoločnosť Tatry Mountain Resorts získala povolenie na výstavbu 24-miestnej lanovky. Na Chopku vybuduje prevádzkovateľ strediska lanovkový systém Funitel, ktorý patrí k najmodernejším tec

„Vďaka Funitelu eliminujeme závislosť od poveternostných podmienok. Odstávky hornej časti strediska pre vietor budú minulosťou a sprístupníme zjazdovky na Juhu bez obmedzení,“ povedal predseda predstavenstva TMR Bohuš Hlavatý. Nová lanovka od firmy Doppelmayer bude realitou od zimnej sezóny 2012/13. Bude to len 14. lanovka tohto druhu na svete. Jej zaujímavosťou je upevnenie kabíny na dvoch lanách, čo okrem zvýšenej bezpečnosti umožňuje prepravu vo veternom počasí. Cesta na vrchol povedie zo stanice Priehyba, od výstupnej stanice šesťsedačkovej lanovky.

Návštevníci Nízkych Tatier sa na vrchol Chopka dostanú za šesť a pol minúty. Prepravná kapacita novej lanovky bude 2 480 osôb za hodinu. Každá z 22 kabín prekoná vzdialenosť viac ako 2000 metrov a zdolá prevýšenie 655 metrov. V porovnaní so sedačkovými lanovkami sa dopravná rýchlosť zvýši na 7 m/s. Prepravná kapacita strediska sa po dobudovaní Funitelu priblíži k 30 tisíc osobám za hodinu. K skvalitneniu lyžiarskych podmienok na Chopku prispeje aj zasnežovanie horného úseku strediska od budúcej zimnej sezóny, ktorý bol doteraz odkázaný na prírodný sneh.

Zdroj a foto: SITA

chopok
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM