Marcel Mojžiš Samospráva

Šetrenie v Bystrici: Hrozia vyššie platby za odpad či noci bez osvetlenia!

Zvýšenie poplatkov za likvidáciu komunálneho odpadu či vypínanie verejného osvetlenia v neskorých nočných, či skorých ranných hodinách. To sú niektoré z alternatív, ako v budúcom roku ušetriť, ktoré zvažuje mesto Banská Bystrica.

Ilustračný obrázok k článku Šetrenie v Bystrici: Hrozia vyššie platby za odpad či noci bez osvetlenia!
Foto: Jaroslav Dodok

O zostavovaní budúcoročného rozpočtu s novinármi diskutoval primátor Peter Gogola na spoločných raňajkách v priestoroch mestského úradu. „Chcem veriť, že budeme úspešní a že do nového roku vstúpime so schváleným rozpočtom, ktorý bude akceptovateľný pre všetky zainteresované strany,“ povedal primátor. Poslanci o ňom budú rokovať na decembrovom zastupiteľstve.

Náročná úloha

Mesto má podľa slov Gogolu ambíciu splniť memorandum, ktoré podpísal ZMOS s vládou SR. „Pretože chápeme svoj podiel spoluzodpovednosti za konsolidáciu verejných financií, zároveň však stojíme pred neľahkou úlohou, ako zostaviť rozpočet tak, aby sme vedeli dosiahnuť deklarované päťpercentné zníženie na mzdách a 10-percentné na tovaroch a službách. V súvislosti s tým riešime ťažkú dilemu a hľadáme dohodu s poslancami na tom, ako vybalansovať napríklad náklady spojené s likvidáciou komunálneho odpadu,“ uviedol primátor.

Daň, ktorú mesto pod Urpínom vyrubuje obyvateľom, podľa jeho slov zďaleka nepostačí na likvidáciu komunálneho odpadu a potrebnú sumu 600 000 eur dotuje mesto z rozpočtu. „Chceli by sme v tomto smere dospieť k dohode s poslancami a o nejakú akceptovateľnú sumu tento poplatok zvýšiť.“ Pokiaľ ide o výšku poplatku za komunálny odpad, ktorá je 21,9 eura, Bystrica má v tomto prípade druhý najnižší poplatok z krajských miest v SR.

Vypínanie svetiel

„Sú tam aj ďalšie položky, ktoré ešte budú predmetom rokovania s poslaneckým zborom aj komisiami mestského zastupiteľstva. Vnímam taký konštruktívny prístup poslancov a záujem dospieť k nejakému konsenzu,“ konštatoval Gogola. Podľa jeho slov riešia aj alternatívu dosiahnuť úsporu vypínaním verejného osvetlenia v neskorých nočných respektíve ranných hodinách, čo bolo predmetom rokovania dopravnej komisie. Tá vyjadrila isté obavy, že by to mohlo zvýšiť potenciálny výskyt kriminality, „ale ešte sme stále vo fáze, keď o tom diskutujeme a hľadáme optimálne riešenie“, podotkol Gogola.

Úspory možno podľa neho získať napríklad aj v správe verejnej zelene. Dodal, že u mnohých položiek sú však zazmluvnení dodávatelia a nie je v nich možné dosiahnuť 10-percentnú úsporu. „Takže, musíme veľmi citlivo a veľmi ťažko hľadať priestor na to, kde dosiahnuť úsporu.“ Ako poznamenal, okrem toho, že rozpočet musí byť vyrovnaný, chcú naplniť ambíciu, aby vytvorili istý prebytok.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM