Jaroslav Dodok Rôzne

SERIÁL: Najbizarnejšie križovatky v Bystrici. Aké riziká na vás čakajú pri benzínke v Radvani?

S našou redakciou sme navštívili križovatku, ktorá spôsobuje vrásky na čele nejednému šoférovi. Charakterizujú ju časté pokuty, skrížené kamióny a neustále cúvania. Vitajte v Radvani!

Ilustračný obrázok k článku SERIÁL: Najbizarnejšie križovatky v Bystrici. Aké riziká na vás čakajú pri benzínke v Radvani?
4
Galéria

Minulý týždeň sme na našom portáli spustili seriál o najbizardnejších križovatkách. V prvej časti sa dočítate o tom, ako zvládnuť problematický úsek niekoľko metrov od Námestia Slobody. Vyzvali sme vás, aby ste nám zaslali tipy na ďalšie miesta. Dnes vyberáme prvé z nich.

Plná bizarností

Križovatka na ktorú ste nás upozornili, sa nachádza v mestskej časti Radvaň, len niekoľko metrov od Mc Donaldu a benzínovej pumpy. "Mali by ste ju zaradiť do výberu, pretože v priebehu roka sa na nej uskutoční toľko neštandardných situácii, že by sa o tom dala napísať aj kniha,“ napísal nám vodič Igor (42).

Tento dopravný úsek sme navštívili a pozorne ho zmapovali. Zistili sme, že križovatka má niekoľko špecifík, ktoré vodičom komplikujú jazdu. Často preveria aj skúsenosti domácich.

V prvom rade ide o príjazdovú cestu v smere od zastávky Námestie Ľudovíta Štúra, na ktorej sa nachádza prechod pre chodcov. V opačnom smere, teda od reštaurácie, je pre všetky vozidlá zákaz vjazdu, čo viacerí šoféri prehliadajú. V najlepšom prípade zastavia tesne pred dopravnou značkou a cúvajú z križovatky von, čím ohrozujú chodcov aj iné vozidlá. Dostať sa späť na cestu, ktorá vedie k nákupnému centu Europa, sa dá obchádzkou benzínovej pumpy.

Bez pokút to nejde

Na križovatke však stojí „stopka.“ Vodičov, ktorých sme si na mieste všímali, dopravnú značku zväčša ignorovali a pred križovatkou iba pribrzdili. To sa však stáva osudným, predovšetkým šoférom, ktorí nie sú miestni a chýba im prehľad o policajných hliadkach. Na parkovisku pri pumpe totižto aj počas našej návštevy čakali policajti. V priebehu len niekoľkých minút zasahovala až tri krát, vodiči tak za nezastavenie platili pokuty.

"To tu nie je žiadna novinka, policajti na tomto mieste hliadkujú už odjakživa. Ja som sa poučil po prvej pokute. Radšej na stopke vždy zastavím,“ hovorí vodič Filip (56).

Bizarných situácii je však ďaleko viac, než sa zdá. Bystričania nám vysvetľujú, čo všetko si križovatka počas uplynulých rokov zažil. "Osobne som bol svedkom, keď sa do zákazu jazdu pustil poľský kamionista, ktorý však pravotočivú zákrutu nezvládol,“ spomína Igor (42). Ako ďalej hovorí, kamión zostal zaseknutý jedným kolesom na ostrovčeku, ďalšími dvoma na trávniku v polohe, z ktorej sa dostať je veľké sústo aj pre profesionálov. "Na pomoc mu museli prísť ďalší dvaja vodiči a policajná hliadka, ktorá ho z tohto prúseru dostala,“ hovorí o tom, ako celá situácia dopadla.

Zablokovaný kamión

Podľa Ivany (40) sa občas stáva aj to, že do zákazu vjazdu vletí auto, ktoré sa po piatich metroch ocitne v protismere. "Behajú mi pritom zimomriavky po tele.“ Počas nášho monitoringu sme oslovili aj čerstvého vodiča Tomáša (18), ktorého sme sa pýtali, aké rady získal počas autoškoly od svojho inštruktora. "Byť viac pozorný. Všímať si všetky dopravné značky. No predovšetkým zastať na stopke a ušetriť tak 30 eur za pokutu,“ smeje sa.

Správu o ďalšej bizarnej križovatke vám prinesieme už o týždeň, v pondelok. Akú skúsenosť s týmto úsekom máte vy? Svoje návrhy, ktorú križovatku by sme mali spracovať najbližšie, nám môžete posielať na bystrica@global24.sk. Vaše námety a tipy budú zaradené do záverečného hlasovania o najbizarnejšiu križovatku v Banskej Bystrici.

Prečítajte si aj:

SERIÁL: Najbizarnejšie križovatky v Bystrici. Aké riziká vás čakajú na Námestí Slobody?

FOTO: Križovatka v Radvani dá šoférom zabrať
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM