Monika Obrtalová Kultúra

Séria večerov 2v1 v podaní Štúdia tanca pokračuje

Divadlo Štúdio tanca pripravilo na koniec septembra ďalší zo série večerov 2v1. V piatok 28. septembra o 19:00 hodine budete môcť vidieť tanečnú inscenáciu Spomienky tela v choreografii Tomáša Danielisa a koncert VENI ACADEMY.

„Spomienky tela sú abstraktné tanečné predstavenie odhaľujúce skryté komnaty človeka, ktoré naše telo starostlivo ukrýva…,“ to všetko vyjadrené cez sugestívny pohyb, tanec a neprehliadnuteľnú hudbu Martina Turčana známeho aj pod pseudonymom Toni Granko.

Druhá časť večera patrí študentskému súboru VENI ACADEMY, ktorý sa stáva čoraz obľúbenejšou komunitou medzi mladými ľuďmi, ktorí v súčasnej hudbe na Slovensku predstavujú pionierov vo svojej generácii. Je to platforma, kde pokračujú staré a vznikajú nové priateľstvá, kde študenti môžu interpretovať skladby s akými sa bežne v škole nestretnú, a najmä kde sa na ich umeleckom raste podieľajú ich profesionálni spoluhráči z VENI ensemble.

Na koncerte v Divadle Štúdio tanca odznie skladba In C Terryho Rileyho, ktorá je dnes už bezpochyby klasickou skladbou hudobného minimalizmu a predstavuje akýsi prototyp hudby tejto štýlovej epochy. Stabilná a permanentná rytmická pulzácia, krátke melodicko-rytmické segmenty, ktoré pri viacnásobnom opakovaní v rôznych nástrojoch vytvárajú až hypnotické akordické bloky, raz harmonicky jasné, inokedy zahmlené.

V rockovej hudbe blízka razancia, s akou sa táto skladba má hrať, to všetko hudobný minimalizmus zbližuje s oblasťou, ktorá sa často – najmä v Európe – voči tzv. avantgardnej hudbe vnímala ako protiklad… Uznanie a popularita, ktorú si medzi rockermi americkí minimalisti prostredníctvom takýchto skladieb získali je napokon toho najlepším dôkazom…

Štúdio tanca

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM