Monika Obrtalová Rôzne

Separuj!, vyzve radnica na výstave

Mesto pod Urpínom bude v dňoch 3.- 6. mája žiť tradičnými výstavami a banskobystrická samospráva chce netradičným mottom Dávaj bacha na Bystricu! osloviť návštevníkov svojej expozície. Prečo?

Ročne minieme cca 40 tisíc eur za likvidáciu čiernych skládok na území mesta. Za ušetrené peniaze by sme mohli kúpiť viac nových ekologických smetných košov. Kam miznú naše smeti? Dokedy tu budú smeti s nami? Správaj sa zodpovedne! Separuj! Podobné výzvy a informácie nájde návštevník v stánku, ktorým sa mesto Banská Bystrica prezentuje na tohtoročnej výstave PRO ARCH/ PRO REGION/ PRO EKO 2011.

Mesto Banská Bystrica zaviedlo päť komodít separovaného zberu: papier, plasty, sklo, kovy a biologicky rozložiteľný odpad. Napriek tomu nie všetky končia tam, kde majú. „Chceme poukázať na náklady vynaložené na odstraňovanie neustáleho neporiadku, na nekonečné riešenie nelegálnych skládok a apelovať na disciplinovanosť našich občanov pri triedení druhotne využiteľných surovín," vysvetľuje primátor Peter Gogola.

Ak na výstave navštívite stánok Banskej Bystrice, dozviete sa nielen odpoveď na otázku, dokedy tu budú smeti s nami, ale aj návod, čo s odpadom robiť. Vedeli ste, že päť sklenených pohárov od zaváraním stačí na výrobu vázy na kvety, 30 plastových PET fliaš sa dá použiť na výrobu flísovej bundy a zo 670 kusov hliníkových plechoviek sa môže stať rám na horský bicykel? Navštívte stánok mesta Banská Bystrica na výstave PRO ARCH/ PRO REGION/ PRO EKO 2011 a dozviete sa ďalšie užitočné zaujímavosti.

Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM