Marcel Mojžiš Rôzne

Šéf mestskej polície skončil: Piterka sa vzdal funkcie!

AKTUALIZOVANÉ! Veľká zmena v banskobystrickej mestskej polícii! Doterajší náčelník Ľubomír Piterka na svojom mieste skončil. Funkcie sa vzdal sám.

Mestská polícia v Banskej Bystrici bude mať nového šéfa. Doterajší náčelník Ľubomír Piterka k 15. októbru rezignoval na svoj post, po tom, čo čelil kritike za svoju prácu.

Nešťastné udalosti[/size][/co­lor]

Médiám odôvodnil, že udalosti posledného obdobia prekryli všetky úspechy, ktoré dosiahla mestská polícia. „Žiaľ, cítim tlak z vedenia mesta, to znamená od pána primátora, že nie je spokojný s touto prácou. A vyvodil som voči sebe takéto dôsledky,“ vysvetlil Piterka. „Dôvodov, ktoré viedli k tomu, aby som mu vyjadril svoju nespokojnosť a nedôveru bolo viac, a rovnako aj z poslaneckých radov zazneli hlasy, ktoré deklarovali, že poslanci nie sú spokojní,“ uviedol primátor Peter Gogola.

[blockquote]Na otázku, či Piterkovi niekedy povedal, aby zvážil zotrvanie vo funkcii, Gogola uviedol, že v poslednom období dostal jasný signál. Medzi úspechy, ktoré polícia pod jeho štvorročným pôsobením dosiahla, Piterka zaradil napríklad získanie mimorozpočtových prostriedkov vo výške 60 000 eur na preventívne aktivity a programy. Doterajší náčelník za nešťastnú udalosť, ktorá mala prekryť úspechy, označil napríklad útok na sochy českého umelca. [/blockquote] Piterka pokračoval, že dostal hrubé porušenie pracovnej disciplíny, následne aj úlohy, ktoré sa nedajú splniť. Tým pádom by dostal zákonným spôsobom výpoveď, a preto zvolil takúto alternatívu. **„Aj keď vnútorne nie som presvedčený o tom, že by som ja pochybil ako osoba respektíve náčelník mestskej polície.“ **

Osobne situáciu vníma ako tendenčné a účelové konanie, nakoľko podal na primátora trestné oznámenie pre zneužitie právomoci verejného činiteľa. Primátor mal vydať pokyn, aby sa istý dopravný priestupok riešil pohovorom. Gogola uviedol, že pracovník dopravného podniku mesta dostal papuču pred budovou vyššieho územného celku. Išiel sem na civilnom vozidle zaniesť tlačivo.

Kaziť sa to začalo vraj pred rokom[/size][/co­lor]

**„Volal mi riaditeľ SAD Zvolen, aby som láskavo zvážil odpustenie pokuty. Ja som sa rozhodol vyjsť v tomto prípade v ústrety a ak sa pán Piterka domnieva, že toto je porušenie právomoci verejného činiteľa, tak dokazuje, že jeho právne vedomie je chabé.“ **Gogola dodal, že má ako štatutár mesta právomoc riešiť a rozhodovať v záležitosti riadenia mestskej polície. „Myslím si, že prekročil svoju právomoc,“ dodal Piterka na adresu primátora.

Gogola si myslí, že všetko sa začalo kaziť asi pred rokom z dôvodov, ktoré nepozná. „Začali sa vynárať problémy, ktoré vyplývali zo zlej personálnej politiky, zlého spôsobu riadenia policajného zboru.“ Následne vznikli konflikty, aj druhý odborový zväz. „V policajnom zbore na 70 ľudí dva odborové zväzy, to je tiež podľa mňa dôkaz, že tie vzťahy a kultúra neboli celkom v poriadku,“ dodal Gogola.

[color=#0066ff]Aby toho nebolo málo, silnému tlaku na odchod momentálne čelí aj samotný primátor. Petrovi Gogolovi odporúča vzdať sa svojej funkcie väčšinový poslanecký klub v zastupiteľstve Smer-SNS-HZDS. Poslanci si myslia, že svoj post nezvláda. Počas zasadnutia mestského parlamentu primátora zasypali kritikou za viaznucu modernizáciu štyroch mestských škôl, respektíve za neúspešné verejné obstarávania dodávateľov rekonštrukčných prác. Za to mestu hrozí prepadnutie už schválených zhruba päť miliónov eur z eurofondov. Viac sa dozviete [link=http://www­.bystrica24.sk/clan­ky?extend.141167_Pos­lanci-odporucaju-primatorovi-odstupit-z-funkcie]TU![/lin­k][/color]

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM