Monika Obrtalová Rôzne

Sám ako kôl v plote: Na gymnáziu neštrajkoval len 1 učiteľ!

Jednou z mnohých banskobystrických škôl, ktoré sa dnes zapojili do celoslovenského učiteľského štrajku, je aj Gymnázium J. G. Tajovského. Aj tam vyhlásili štrajk, ktorého sa zúčastnili všetci miestni pedagógovia. Teda až na jedného...

„Dnes sme vyhlásili ostrý štrajk, aby sa splnili určité požiadavky. Najhoršia situácia je v postavení nepedagogických pracovníkov,“ uviedol médiám člen štrajkového výboru Jaroslav Šatánek, ktorý má 35-ročnú prax a vyučuje spoločensko-vedné predmety. Na škole dnes štrajkuje 91,7 percenta zamestnancov. Z 84 zamestnancov školy sa do štrajku zapojilo 77. Z učiteľov neštrajkuje len jeden, (celkovo ich je 62), z 22 nepedago­gických pracovníkov sa zapojilo do štrajku 17.

[blockquote]Podľa Šatáneka je ich základnou požiadavkou zvýšenie miezd o 10 percent, tiež chcú, aby išlo viac finančných tokov do školského systému. Priblížil, že pedagóg s 35-ročnou praxou zarobí v čistom okolo 700 eur, „keď sa darí,“ dodal. A teda, keď učí nadpočetné hodiny alebo krúžkovú činnosť. Začínajúci učitelia sú na tom výrazne horšie, v hrubom zarobia okolo 500 eur, výrazne pod minimálnou mzdou sú nepedagogickí pracovníci. Šatánek podotkol, že mocní sa o stredné školy zaujímajú, len keď sa blížia voľby, nakoľko je tu silná voličská základňa.[/bloc­kquote] „Ak nevyjdú vyššie orgány v ústrety, bohužiaľ, myslím si, a to je môj osobný názor, že sa žiaci a rodičia stanú rukojemníkmi, pretože aj v odbore školstva potrebujeme jedného Kolára, toho, ktorý bojoval za záujmy lekárov,“ dodal Šatánek. Podľa jeho slov sú pripravení aj na ďalšie akcie, možno aj v súvislosti s maturitami.

Predsedníčka Základnej organizácie Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku pri Gymnáziu J. G. Tajovského Alica Farbiaková upozornila, že nejde len o ich platy, vôbec školstvo je podfinancované. „Niekedy nemáme ani papiere, učebné pomôcky, nemáme učebnice, nemáme z čoho učiť, žiakom učivo prefocujeme,“ podotkla Farbiaková. Tiež upozornila, že v pedagogickom zbore majú málo mladých zamestnancov. Mladí sa totiž nechcú dať na dráhu učiteľa, keďže z platov by neuživili rodiny.

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM