Marcel Páleš Kultúra

S tradíciou Radvanského jarmoku je spojený aj organový koncert: Zaznie na Hôrke v Radvani

Cyklus letných organových koncertov v Banskej Bystrici uzatvoria septembrové koncerty v Radvanskom kostole Narodenia Panny Márie na Hôrke a v katedrálnom chráme sv. Františka Xaverského na Námestí.

Ilustračný obrázok k článku S tradíciou Radvanského jarmoku je spojený aj organový koncert: Zaznie na Hôrke v Radvani
Zdroj: TASR

Sviatok Narodenia Panny Márie je už od roku 1655 spojený aj s Radvanským jarmokom. Práve v tomto roku dostala vtedajšia obec Radvaň jarmočné právo. Odvtedy sa v deň zasvätenia chrámu, teda 8. septembra, konal Radvanský jarmok.

Bulla a Dietrich na Hôrke

„Aj my sa už tradične, ako po iné roky, vraciame k tejto tradícii osláv a 8. septembra, na slávnosť Narodenia Panny Márie pripravujeme organový koncert Jána Bullu z Banskej Bystrice a Mareka Dietricha z Prievidze,“ uviedol organista Matúš Kucbel. Koncert v kostole na Hôrke v Radvani začne 8. septembra o 19.00.

Na sviatok posvätenia katedrálneho chrámu v Banskej Bystrici je pripravený posledný z koncertov, ktorý uzavrie letný cyklus „Vivat vox organi!“.

Organový koncert v katedrále

So stavbou kostola sv. Františka Xaverského začali v roku 1702. Kostol projektoval vtedajší rektor kolégia Johann Häffels, podľa vzoru jezuitského chrámu Il Gesù v Ríme. Chrám bol naplánovaný ako jednoloďový so šiestimi postrannými kaplnkami. 24. septembra 1715 bol kostol slávnostne konsekrovaný.

V tento deň si slávnostne pripomenieme konsekráciu aj organovým koncertom Františka Beera, ktorý ako organista pôsobí v Lübecku. Koncert začne 24. septembra o 19.00 v Kate­drálnom chráme sv. Františka Xaverského. Organizátori veria, že sa pripravované koncerty budú páčiť nielen všetkým milovníkom organovej hudby, ale pritiahnu aj ďalších poslucháčov.

Foto: ilustračné

Pokračovanie cyklu organových koncertov
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM