Martin Károly Rôzne

S biskupom sa rozlúčili aj v Nevoľnom

Svätá omša za dušu zosnulého Mons. Rudolfa Baláža, 15. diecézneho biskupa Banskobystrickej diecézy, sa konala dnes popoludní vo Farskom kostole Premenenia Pána v biskupovom rodisku Nevoľnom. Dopoludnia bola v Banskej Bystrici zádušná svätá omša za zo

Ako uviedla hovorkyňa biskupského úradu Zuzana Juhaniaková, na svätej omši v Nevoľnom sa opäť zúčastnilo množstvo veriacich, rodákov, kňazov diecézy či hostí. Zo štátnych predstaviteľov spomenula napríklad Milana Čiča, vedúceho Kancelárie prezidenta SR či Jána Figeľa, 1. podpredsedu vlády SR a ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Na omši sa zúčastnil aj primátor Banskej Bystrice Peter Gogola. „Opäť bol hlavným celebrantom Mons. Stanislav Zvolenský ako predseda Konferencie biskupov Slovenska.

Po omši sa smútiace zhromaždenie presunulo na miestny cintorín. Tu boli uložené telesné pozostatky biskupa do hrobu prichystaného podľa jeho poslednej vôle. Juhaniaková doplnila, že Kostol Premenenia Pána v Nevoľnom bol požehnaný v roku 1970. Na projekte začiatku jeho výstavby sa aktívne podieľal práve Baláž, ktorý bol v tom čase diecéznym kňazom.

Baláž sa narodil ako najmladší zo šiestich detí 20. novembra 1940 v Nevoľnom. Biskupskú vysviacku prijal 19. marca 1990 v Banskej Bystrici z rúk Jozefa kardinála Tomku. Ako motto pre svoju apoštolskú službu si vybral evanjeliovú výzvu Pravda vás vyslobodí – Veritas liberabit vos. Počas svojho pôsobenia vkladaním rúk udelil kňazskú vysviacku viac ako 200 kňazom. Zomrel 27. júla 2011 v Banskej Bystrici.

Zdroj: TASR Foto: /mak/

S biskupom sa rozlúčili aj v Nevoľnom
1
Galéria
Pohreb Balaz
42
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM