Jakub Forgács Samospráva

Rozšírenie Dozornej rady MBB? Reakcia primátora na výzvu bystrického poslanca

Na poslednom zastupiteľstve padol návrh na rozšírenie Dozornej rady mestskej obchodnej spoločnosti MBB. To sa nepozdávalo poslancovi Bučkovi!

Ilustračný obrázok k článku Rozšírenie Dozornej rady MBB? Reakcia primátora na výzvu bystrického poslanca
23
Galéria
Zdroj: TASR

Výzvu primátorovi Banskej Bystrice Jánovi Noskovi nepodpísať uznesenie týkajúce sa rozšírenia Dozornej rady (DR) mestskej obchodnej spoločnosti MBB, adresoval vo štvrtok (15.12.) Matej Bučko, nezávislý poslanec mestského zastupiteľstva (MsZ) z klubu Banskobystrická alternatíva. Ako v piatok na tlačovej besede uviedlo vedenie mesta, výzva je bezpredmetná, lebo už hodinu po skončení zasadnutia MsZ 13. decembra bolo rozhodnuté, že primátor tak neurobí.

Rozšírenie Dozornej rady

Ako Bučko vysvetlil, poslanecký zbor na návrh viceprimátora Jakuba Gajdošíka schválil rozšírenie DR MBB zo siedmich na osem členov. Na novovytvorené miesto bola zvolená poslankyňa Ľubica Laššáková. Tento krok bol v nesúlade s rokovacím poriadkom.

„Dávať na schválenie zástupcov mesta do štatutárnych a kontrolných orgánov obchodných spoločností založených mestom, respektíve s majetkovou účasťou mesta, predkladá primátor po predchádzajúcom prerokovaní s predsedami poslaneckých klubov,“ upozornil Bučko s tým, že návrh na rozšírenie DR predložil zástupca primátora, čiže poslanec MsZ. Navyše, nebol zo strany primátora prerokovaný minimálne s predsedom poslaneckého klubu Banskobystrická alternatíva.

„Návrh bol teda prijatý flagrantným a vedomým porušením rokovacieho poriadku. Okrem toho, párny počet členov DR je neštandardný, nakoľko môže spôsobiť tzv. hlasovací pat,“ dodal Bučko.

Primátor problém nevidí

Ako v piatok Gajdošík reagoval, po konzultácii s právnikmi, už hodinu po skončení zasadnutia MsZ, sám požiadal primátora, aby uznesenie nepodpísal. Tvrdí však, že návrh bol prerokovaný s poslaneckými klubmi.

„Aj keď si myslím, že uznesenie nie je protizákonné, lebo prokurátor už niekoľkokrát povedal, že porušenie rokovacieho poriadku alebo jeho dvojaký výklad, nemá za následok nezákonnosť uznesenia, chceme zachovať úplnú čistotu,“ dodal Gajdošík s tým, že k návrhu sa vrátia na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva.

„Problém v rozšírení DR nevidím. Čím viac očí, uší a hláv, tým je výkon kontroly lepší. Činnosť DR si predstavujem nielen v tom, že chodí na zasadnutia spoločnosti, ale informuje primátora, čo sa v nej deje, aké sú jej výsledky a pod. Ak si niekto myslí, že je to lukratívny flek, tak je na omyle. Je to funkcia za symbolické peniaze. Čas každého z nás je vzácny,“ zdôraznil Nosko.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery vianočnej atmosféry v uliciach nočnej Bystrice!

V OBRAZOCH: Krása Vianoc v uliciach nočnej Bystrice
23
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM