Jaroslav Dodok Rôzne

Rozsiahla rekonštrukcia serpentín na Urpíne: Bezpečnosť návštevníkov aj vďaka novým zábradliam

Serpentíny, ktoré vedú od malej vlakovej stanice na kalvária, sú vyhľadávaným miestom nielen pre Bystričanov. V uplynulých mesiacoch prešli náročnou rekonštrukciou. Pozrite, čo všetko sa podarilo opraviť a čo pribudne v najbližších dňoch!

Ilustračný obrázok k článku Rozsiahla rekonštrukcia serpentín na Urpíne: Bezpečnosť návštevníkov aj vďaka novým zábradliam
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Turistická sezóna sa už vďaka peknému počasiu začala. Ak radi spoznávate okolie Banskej Bystrice, jeden zaujímavý tip na atraktívnu túru vám prinášame aj my. Stačí len na chvíľu vypnúť a vyšliapať si na Urpín od malej vlakovej stanice.

Veľa Bystričanov sa však tejto prechádzky stránilo, dôvodom bola bezpečnosť. Serpentíny, ktoré vedú na národnú kultúrnu pamiatku, kalváriu, totižto ešte nedávno chátrali. Pôda sa zosypávala, kusy skál sa odtrhávali z kamenných stien a zábradlia pri chodníkoch na viacerých miestach chýbali. Za stav tejto cestičky si mesto zaslúžilo veľkú dávku kritiky.

Opravy vo veľkom

Aj preto sa vedenie mesta v uplynulých rokoch rozhodlo cestičku na Urpín niekoľkokrát pre verejnosť uzavrieť. Pracovníci Mestských lesov, Obvodného lesného úradu a oddelenia životného prostredia MsÚ v Banskej Bystrici vytipovali stromy, ktoré boli hrozbou pre návštevníkov serpentín, aby ich mohli vypíliť. Situácia si vyžiadala výrub 50 kusov nestabilných drevín.

Vedenia mesta sme sa pýtali na odpočet prác a rozsah rekonštrukcie. Dodávateľ stavebných prác v prvej fáze vykonal kontrolu skalných masívov a ich dočistenie. Následne sa zabezpečila sanácia brál, inštalácia záchytných sietí, opravovali sa aj oporné múry chodníka a ich základy vo vybraných havarijných úsekoch.

Rekonštrukcie sa dočkalo aj 538 metrov vodorovných výplní zábradlia, pribudlo 60 stĺpikov a taktiež aj ochranný náter obnovených polí. Na chodníku však Bystričania i napriek tomu nachádzali popadané kusy konárov či skál. Aj preto pracovníci predmetné úseky vyčistili a spriechodnili.

Je bezpečný

"Serpentíny na Urpín sú priechodné. V súčasnosti sa realizuje osadenie zábradlia. Termín ukončenia je plánovaný do desiatich dní,“ uviedla pre spravodajský portál Bystrica 24 Dominika Mojžišová z Mestského úradu. To je dobrá správa pre všetkých, ktorí seprentíny vyhľadávajú na prechádzku, ale aj športové aktivity.

Nás však zaujímalo či sa bude v revitalizácii prostredia pokračovať. "Rekonštrukcia múrov a zábradlia bude realizovaná postupne po etapách v nadväznosti na finančné zdroje vyčlenené v rozpočte mesta Banská Bystrica,“ dodala na záver Mojžišová.

Prečítajte si aj:

Blší trh, jazda na kolotoči aj sokoliari… Akcia, akú sme na amfíku ešte nezažili!

Rozkvitli sídliská aj námestie: Zábery, zachytávajúce krásu jari v Bystrici FOTO

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM