Katarína Reiterová Rôzne

Rozruch v župnom parlamente. Spôsobil ho nováčik Gelien

Na zasadnutí zastupiteľstva samosprávneho kraja sa stretli poslanci z celého regiónu. Jedným z bodov rokovania bol aj návrh poslanca – nováčika Daniela Geliena. Spôsobil ním prerušenie rokovania. O čo išlo?

Poslanci župy ešte v apríli minulého roku schválili zámer procesu deinštituciona­lizácie v domovoch sociálnych služieb a pod bodom A.1.1. uznesenia je uvedený aj Domov sociálnych služieb Hrabiny, Nová Baňa. Poslanec Gelien dnes predložil návrh, aby boli Hrabiny z tohto zámeru vyňaté.

„Môj poslanecký návrh som predložil po zhrnutí všetkých písomných stanovísk k tejto problematike, po stretnutiach tak so zástupcami zariadenia DSS Hrabiny, ako aj s rodičmi a po odbornej konzultácii problematiky deinštituciona­lizácie,“ povedal pred poslancami župy Gelien.

Projekt deinštituciona­lizácie má za úlohu komunitnou formou čo najviac integrovať zdravotne postihnutých ľudí do spoločnosti a čo najviac ich priblížiť k zdravej populácií bez ich segregácie.

Klienti DSS Hrabiny nie sú izolovaní

„Ide o veľmi zaujímavý projekt zmeny života zdravotne postihnutých ľudí, ktorého výsledkom má byť kvalitnejšie poskytovanie služieb a ich začlenenie medzi bežnú populáciu. Avšak po stretnutiach s rodičmi detí v Hrabinách, aj vedením domova, si nemyslím, že deti a mládež z DSS Hrabiny sú vhodní na zaradenie medzi zdravú populáciu,“ vysvetľuje Gelien a dodáva: „Hrabiny sú špičkovým zariadením. A navyše integrácia tak postihnutých deti, ako sú na Hrabinách je nemožná práve pre ich rozsah postihnutia. Rodičia mi povedali, že by boli šťastní, keby ich deti boli integrované do škôl bežného typu, ale možné to nie je, preto sú na Hrabinach.“

Ako ďalšie dôvody uviedol poslanec Gelien aj to, že klienti DSS Hrabiny nie sú oddelení od zdravej populácie, že ani poloha tohto zariadenia nespôsobuje segregáciu jeho klientov a že DSS Hrabiny spolu so špeciálnou školou sa vyprofilovalo na špecifické zariadenie s nadregionálnou pôsobnosťou, ktoré podporuje všestranný psychomotorický a sociálny rozvoj detí a mládeže s viacnásobným postihnutím.

SMER sa musel poradiť

Poslanci župy však návrh Geliena neodsúhlasili. Ešte predtým sa však v parlamente rozprúdila diskusia a prerušilo sa rokovanie. Poslanecký klub poslancov SMERu sa potreboval poradiť v otázke hlasovania. Gelienov návrh totiž podporil aj primátor Novej Bane a poslanec župy Ján Havran (SMER).

„Áno, podporil som návrh poslanca Geliena, pretože si nemyslím, že by sa DSS Hrabiny mali deinštituciona­lizovať. DSS Hrabiny sú špičkové zariadenie pre deti a mládež, kde sa môžu klienti nielen vzdelávať, ale aj rehabilitovať, je im poskytnuté poradenstvo i výchova. Zároveň sú však súčasťou našej komunity. Ja osobne s nimi hrávam futbal, pletieme košíky, zúčastňujú sa kultúrnych či športových podujatí v našom meste, viacerých osobne poznám, takže si nemyslím, že sú nijako vyňatí z komunity. Nepovažujem zaradenie DSS Hrabiny do projektu deinštituciona­lizova za správne riešenie,“ dodal poslanec župy a zároveň primátor Novej Bane Ján Havran.

„Zo zámeru Hrabiny nevyradili, ale schválili sme aspoň to, že sa Hrabiny nezúčastnia teraz vyhlásenej výzvy,“ dodal k téme Gelien. Z toho vyplýva, že Hrabiny nateraz fungujú tak, ako doteraz.

„Mám záujem zachrániť to, čo je skutočne špecifické, špeciálne, komplexné a so špičkovou úrovňou v rámci BBSK,“ dodal na záver poslanec župy Daniel Gelien.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM