Marcel Páleš Kultúra

Rozprávky na bruchu aj divadelné safari: Nová sezóna v Bábkovom na Rázcestí začína!

Divadelné dosky, z ktorých dýcha život, sú pripravené. Nová divadelná sezóna 2013/2014 čoskoro začne aj v Bábkovom divadle na Rázcestí.

Ilustračný obrázok k článku Rozprávky na bruchu aj divadelné safari: Nová sezóna v Bábkovom na Rázcestí začína!
Zdroj: Dnes24.sk

„Divadelnú sezónu 2013/2014 začíname v nedeľu 22.9.2013 hneď dvomi inscenáciami pre deti – Farbatolárium –, interaktívna inscenácia pre batoľatá a ich rodičov, a inscenáciou Sofinkine maléry. Sezónu pre dospelých divákov odštartujeme v utorok 17. 9. večerným predstavením Variácie lásky. Inscenácia je dramatizáciou dvoch literárnych diel – Boženy Slančíkovej Timravy Za koho ísť? a Eleny Maróthy Šoltésovej Moje deti,“ prezradila nám Lea Vitkovská z dramaturgie BDNR.

Pripravované inscenácie novej sezóny:

Tvorba pre dospelých:

  • Pôvodná inscenácia v rámci projektu Ženské úteky – réžia: Marián Pecko.

Predpokladaný termín premiéry: december 2013.

Ženské úteky – nový projekt BDNR spolu s bratislavským divadlom NoMantinels. Jeho cieľom sú dve inscenácie zamerané na tému emigrácie a imigrácie. Snahou je poukázať na existenciu xenofóbie, rodových stereotypov a predsudkov, zvýšiť povedomie o prípadoch diskriminácie na základe rasy, národnosti, rodu, pohlavia. Projekt podporilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky. „V rámci projektu pripravujeme rôzne happeningy, scénické čítania a diskusie,“ upozornila Vitkovská.

  • Jana Juráňová: Žila som s Hviezdoslavom

Pôvodná hra renomovanej autorky napísaná na základe rovnomenného románu zachytáva príbeh Ilony Országhovej, manželky nášho významného básnika. Je rodovo citlivým pohľadom na život obyčajnej vzdelanej, kultúrnej ženy 19. storočia v našom prostredí, približuje jej pocity, myšlienky a pozíciu manželky. Réžia: Iva Š.

Predpokladaný termín premiéry: marec 2014.

  • Na začiatku divadelnej sezóny vyvrcholí projekt Divadelné Safari

Hlavnou témou projektu je divadelné vzdelávanie podporujúce všestrannú kreativitu u mladých ľudí a rozvíja ich estetické cítenie. Účastníkom – študentom a študentkám stredných a vysokých škôl poskytuje priamu skúsenosť s divadelnou praxou cez workshopy úzko zamerané na konkrétne povolania súvisiace s divadlom. „Vyvrcholením projektu je vlastné umelecké dielo alebo prezentácia účastníkov a účastníčiek na začiatku divadelnej sezóny 2013/2014,“ povedala Vitkovská.

Tvorba pre deti:

  • Rozprávky na bruchu – druhá inscenácia v BDNR v réžii Bely Schenkovej. Bela Schenková je zakladateľka pražského alternatívneho experimentálneho výtvarného divadla ANPU, ktoré nadväzuje na tradíciu kočovných divadiel. „Rozprávky na bruchu sú unikátne predovšetkým scénografickým nápadom, kde majú herci bábkové divadlo priamo na bruchu, sú inšpirované českými ľudovými rozprávkami,“ priblížila Vitkovská z BDNR.

Predpokladaný termín premiéry: február 2014.

Foto: bdnr.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM