Jakub Forgács Správy

Rozprávková dedinka na Donovaloch rozvoniavala haluškami: Nad hrnce sa postavili malí kuchári

Čarovný svet Pavla Dobšinského, plný rozprávkových bytostí, otvoril svoje brány vo veľkom štýle, výborným jedlom. Miesenie cesta, či praženie slaniny si na starosť zobrali tí najmenší. Letnú sezónu v Habakukoch odštartovali detskými majstrovstvami sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek.

Ilustračný obrázok k článku Rozprávková dedinka na Donovaloch rozvoniavala haluškami: Nad hrnce sa postavili malí kuchári
Zdroj: TASR

Letná sezóna v rozprávkovej dedinke Habakuky na Donovaloch sa rozbehla podľa očakávania organizátorov. Len v sobotu prišlo okolo tisíc návštevníkov zo všetkých kútov Slovenska i zahraničia, ktorí v príjemnom slnečnom počasí mohli obdivovať rozprávkový svet Pavla Dobšinského.

Halušky varili už deti od troch rokov

Prvou akciou v Habakukoch bol 3. ročník detských majstrovstiev sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek, ktorým tam nepovedia inak, ako Valibukove silobušky. Hlavnými kuchármi boli deti, ktoré súťažili v trojčlenných družstvách v dvoch kategóriách, od 3 do 8 rokov a od 9 do 15 rokov. Kým pomoc rodičov u menších detí bola výraznejšia, staršie ju takmer vôbec nepotrebovali. Jedine pri hádzaní halušiek z lopára do vriacej vody v kotlíku. Samy škrabali a strúhali 600 gramov zemiakov, robili cesto, pražili slaninu a rozrábali bryndzu.

„Deti boli šikovné. Aj tu sa súťažilo na čas, teda ako rýchlo uvaria a zjedia halušky, samozrejme, hodnotila sa aj ich chuť. Boli fajné. Čas deti nerozhodil, ony s tým problém nemajú ako dospelí súťažiaci. Každé si robilo svojím tempom,“ konštatovali porotcovia. Čas varenia sa u väčšiny detí pohyboval okolo 20 minút a čas jedenia len okolo 40 sekúnd.

Kuchtili aj mladí Rusi

Súťažili aj deti z rusko-slovenského tábora, ktoré prázdninujú na Donovaloch. „V tábore je nás okolo 40, nám starším bryndzové halušky chutia, mladším deťom veľmi nie. Niektorí kamaráti z Ruska sa ich už naučili variť,“ tvrdí jeden z malých kuchárov, Alexander (12), ktorý býva v Banskej Bystrici a hovorí o sebe, že je „polorus“.

„Počasie nám vyšlo, s návštevnosťou sme spokojní. Každý víkend pripravujeme pre deti špeciálne akcie. Už najbližší víkend to bude Strigôňák. Vtedy majú u nás zraz všetky slovenské strašidlá, divné tvory a zabudnuté stvory. Žiadne americké. Budeme tu mať čierne víly, biele panie, vodníkov, svetlonosov, ale aj Judy, ktoré topili deti, a ďalšie,“ hovorí produkčná Kristína Belicová. Ako dodáva, „habadej ďalších kukov“ a prekvapení čaká deti i dospelých počas celého leta.

O celodenné rozprávkové divadelné predstavenia a súťaže sa v Habakukoch stará asi desať hercov a traja animátori. V drevených domčekoch, postavených v ľudovo-fantazijnom štýle, sa prezentujú aj ľudoví remeselníci.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM