Marcel Páleš Kultúra

Rozhovor s Vierou Dubačovou: Mestu chýba kultúrny multifunkčný stánok, je to hanba

Kultúre Banskej Bystrice podľa nej chýba najmä zdravý rozum. Okrem svojich názorov nám však prezradila aj to, na aké divadlo sa najbližšie chystá, ako oddychuje, či aké knihy práve číta.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s Vierou Dubačovou: Mestu chýba kultúrny multifunkčný stánok, je to hanba
Zdroj: TASR

Najmä v oblasti kultúry Banskej Bystrice jej meno rezonuje už dlhší čas. Viera Dubačová nám dovolila nahliadnuť do jej súkromia a prezradila aj nejeden jej pohľad na veci mesta.

- Pani Dubačová, aké máte posledné obdobie? Podarilo sa vám do nového roku vykročiť správnou nohou?

Verím, že správna noha bola tá, ktorou som do nového roku vykročila. Moje posledné obdobie bolo naplnené prácou na novej inscenácii Krajina nepokosených lúk, ktorú sme naštudovali v Divadle Pôtoň.

- A keďže divadlo je vášmu srdcu dosť blízke, prezraďte našich čitateľom, akú divadelnú hru ste naposledy videli, prípadne ktoré predstavenia vás za poslednú dobu zaujali…

Naposledy som videla predstavenie 3 X A v Divadle z Pasáže v obnovenej premiére a v réžii a choreografii Jara Viňarského.

- …a na aké sa najbližšie chystáte?

Najbližšie mám zamierené do niekoľkých divadiel, pretože som zmeškala premiéru Hany v Záhrade, takže napravím a dúfam, že stihnem aj rozprávku v Bábkovom divadle na Rázcestí.

- Vy ste taký typicky aktívny človek, ktorý sa snaží za sebou zanechávať viditeľné stopy. Stíhate aj oddychovať? Ako?

Áno, dnes si už sama so sebou čas na oddych viem vybojovať. Oddych pre mňa začína vtedy, keď mi prestane pracovať moja hlava. Pre mňa je jedným z najkrajších oddychov ponorenie sa do ticha…

- …z posledných videných filmov a prečítaných kníh vo vás zarezonovali kto­ré?

Z filmov nórska snímka Hon a kníh mám rozčítaných viac. Opäť som začala študovať Dejiny Slovenska, od viacerých autorov, lebo v poslednom období sa stretávam s veľa pomätenými výkladmi o nás. Niekedy žasnem, čo dokážeme povymýšľať, len aby sme nemuseli pravdu počuť a už tobôž nie naštudovať si a overiť. No a aby som si aj radosť urobila čítam momentálne Halldóra Laxnessa Kresťanstvo pod ľadovcom.

- Skočím teraz na inú notu. Aké pohyby či zmeny by ste počas roku 2014 uvítali v meste pod Urpínom?

Bola by som rada, keby sa v meste udomácnila antikorupčná politika, začal sa reálne budovať priemysel. Veľa mladých ľudí, či už s vysokoškolským, alebo stredoškolským vzdelaním, je bez práce, tým pádom aj bez možnosti získať byt a založiť si rodinu. Oprávnene narastá nespokojnosť ľudí. Situácia sa stáva kritickou a je len otázkou času, kedy sa vyhrotí. Viete, ja verím v otvorenú občiansku spoločnosť a pracujem v jej prospech.

- …teda čo podľa vás chýba, ak vôbec chýba, kultúre v Banskej Bystrici?

Zdravý rozum. Banská Bystrica mala vždy veľa dobrých umelcov, ktorí tu žili a tvorili. Väčšinou sa neuživili. Dnes už máme v meste Akadémiu umenia, Konzervatórium, kde končia mladí umelci, sú tvoriví, invenční, kreatívni a my im nevieme dať, ani vytvoriť príležitosti. Verím, že sa nám to podarí zmeniť. No a chýba nám kultúrny multifunkčný stánok, je to hanba. Ale možno na budúci rok dá pán premiér aj na ten, či…? Na druhej strane je našťastie veľa kultúrnych podujatí rôzneho druhu na tých najrozmanitejších miestach a to je dobre.

- Pôsobíte väčšinou usmievavo a pokojne, určite vás vie ale niečo aj vytočiť. Komu sa to vie podariť, prípadne čo vás vie vyviesť z miery?

Z miery ma vyvádza bezcitnosť, netolerantnosť, obmedzenosť, neslušnosť, chamtivosť, malosť, lakomosť. To, že sme denne svedkami rôznych korupčných afér a škandálov, z ktorých doteraz neboli vyvodené dôsledky, žiaden politik neodstúpil, neospravedlnil sa a už vôbec nevykonal zadosťučinenie. A ľudia sa na to pozerajú. A čo je najhoršie, mlčky tým prechádzajú. Nerozumiem, prečo nie sme schopní vyvinúť normálny občiansky tlak a veci zmeniť. Ďaleko ťažšie je predsa viesť tento nedôstojný život ďalej. No a usmievam sa preto, že verím, že raz sa nám to podarí zmeniť! Ako na Islande!

- A záverom otázka o úvode… Máme rozbehnutý nový rok 2014, aké sú vaše plány doň?

Ja mám v tej svojej hlave vždy plno plánov, takže ani tento čas nie je výnimkou. Momentálne hľadáme priestory pre našu krajčírsku dielňu, spolu so seniorským divadlo Samorasty pripravujeme hru Zmätky v statkoch, chystáme medzinárodný divadelný festival Arteterapia, idem režírovať novú hru Ľuby Lesnej Opojené hudbou, a teším sa na réžiu Via Bony v Bratislave. Toto sú také najväčšie plány – mám ešte jeden, ale ten prezradím neskôr…

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM