Michal Majer Rôzne

Rozhovor s novým primátorom Banskej Bystrice!

Komunálne voľby priniesli do Banskej Bystrice zmenu v podobe pravicovo orientovaného Petra Gogolu, ktorý sa po víťazstve nad Ľubomírom Vážnym stal po dlhých rokoch prvým "modrým" primátorom. Porozprávali sme sa s ním o jeho dojmoch z výsled

//Úvodná otázka: Čakali ste takýto výsledok? Volebný výsledok bol pre mňa prekvapením, hlavne z toho pohľadu, že výrazný náskok, ktorý som mal nad svojím hlavným súperom dokázal, že sa mi podarilo presvedčiť Banskobystričanov.

Aké boli vaše prvé pocity po oznámení výsledkov primátorských volieb? Prekvapenie, samozrejme radosť, no a vzápätí uvedomenie si obrovskej zodpovednosti, ktorú beriem na svoje plecia.

Uvedomujete si už naplno to, že práve vy ste novým primátorom Banskej Bystrice, alebo ste ešte stále v akejsi eufórii z volebnej noci? No, eufória… predovšetkým obrovská únava z náročnej kampane a z posledných prebdených nocí. Včera večer som ten stres vyventiloval tým, že som zvolal priateľov a známych na takú povolebnú afterparty, zahral so svojou kapelou v jednom banskobystrickom klube a to bol pre mňa vynikajúci relax. Teraz už myslím na prácu a pozerám sa dopredu.

V mestskom zastupiteľstve je až 17 členov ľavicovej koalície, ktorá tak získala v parlamente väčšinu. Aký je váš názor na takýto vysoký počet zástupcov z iného politického spektra, aké zastupujete vy? Snažím sa to vnímať pozitívne, nechcem si maľovať nejaké problémy dopredu. Od začiatku som deklaroval, že chcem byť primátorom, ktorý spája. Chcem zmazávať politické členenie zastupiteľstva a chcem spájať ľudí pri hľadaní riešení problémov, ktoré trápia občanov tohto mesta.

Kedy nastúpite do svojej primátorskej funkcie? Podľa zákona má primátor odovzdať svoju funkciu novému do 30 dní.

Čo budete riešiť ako prvé v úlohe primátora? V prvý deň sa chcem stretnúť so všetkými zamestnancami mestského úradu, chcem s nimi hovoriť o svojej vízii fungovania tohto úradu. Chcem im dať na vedomie, že ich vnímam ako dôležitých a potrebných, ale zároveň im chcem povedať, že nebudem tolerovať žiadne konanie, ktoré nebude v súlade so záujmami Bystričanov, so záujmami mesta. Vo vzťahu k občanom chcem riešiť komunikáciu s nimi, ich informovanosť. Chcem vymyslieť spôsob, ako dať príležitosť občanom, aby sa mohli osobne stretnúť s primátorom.

Už ste uvažovali nad určitými personálnymi zmenami na mestskom úrade, alebo si ponecháte všetkých pracovníkov, ktorí sú tam teraz zamestnaní? Toto by som v tejto chvíli nechcel otvárať, pretože neviem posúdiť pracovnú výkonnosť tých ľudí. Neodpisujem apriori nikoho, chcem dať príležitosť všetkým, ktorí ma presvedčia, že sú profesionáli na svojom mieste. Rád ponechám každého tam, kde je, ak je skutočne dobrý.//

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM