Jakub Forgács Rôzne

Rozhovor s bystrickým motorkárom o jeho vášni: Človek sa často pristihne, že ide zo Sásovej do centra cez Sliač

Banskobystričan Matej Brašeň má okrem priateľky ešte jednu veľkú vášeň, miluje motorky. Na jeho záľubu sme sa pozreli bližšie. O tom, čo najviac obľubuje na jazde či o svojich motorkárskych snoch nám porozprával v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s bystrickým motorkárom o jeho vášni: Človek sa často pristihne, že ide zo Sásovej do centra cez Sliač
7
Galéria

Bola motorka tvojim snom už od detstva, alebo to prišlo až časom?

Mal som asi deväť rokov, keď som si na stenu nad posteľou nalepil prvú nálepku motorky. Odvtedy to bolo už len horšie a horšie :) Sledoval som v telke preteky, obzeral mašiny po uliciach, a liepal sa po strojoch starším kamarátom. Vždy som sníval, že raz aj ja budem jazdiť.

Kedy a za aké peniaze si si kúpil svoju (prvú) motorku?

Vlastný stroj sa mi podarilo získať až tento rok, za peniaze ktoré som si roky popri škole zarábal a odkladal.

Prezraď našim čitateľom jej základné parametre…

Je to naháč Suzuki SV650, motor V-čkový dvojvalec s výkonom 70 koní. Ideálna mašina na radosť z jazdy a výletov.

Čo najviac miluješ na jazde na motorke, v čom sa pre teba stala vášňou?

Asi to bude znieť strašne ošúchane, ale pocit slobody. Keď sadáš na mašinu, môžeš byť smutný, rozzúrený… Po niekoľkých minútach ťa ovládnu emócie z jazdy a ty sa pristihneš, že máš pod prilbou prihlúply úsmev. Máš pocit, že lietaš. Ťažko sa to popisuje, jazda na motorke je vyslovene o pocitoch. A tam niekde by som hľadal aj tú vášeň. Na motorke necestuješ preto, aby si sa niekam dostal, ale kvôli radosti z cesty samotnej.

Hovorí sa, že auto vezie telo, motorka dušu. Súhlasíš s týmto výrokom?

Úplne. Preto sa často pristihneš, že ideš zo Sásovej do centra cez Sliač, alebo tak podobne.

Čo hovorí na tvoj koníček priateľka. Nežiarli, že venuješ čas stroju alebo si už na túto záľubu nahovoril aj ju?

Spočiatku nebola mojou túžbou zadovážiť si motorku ani trošku nadšená. Potom som s ňou zastal pred domom, presvedčil som ju na krátku spoločnú jazdu, a odvtedy mi ju toleruje. A občas sa aj ide previesť so mnou. Zatiaľ si však ja netrúfam ísť s ňou niekam ďalej, predsalen je to veľká zodpovednosť, mať na mašine ďalšieho človeka.

Navštevuješ aj nejaké motorkárske kluby, prípadne máte partiu s rovnakou záľubou či radšej jazdievaš sám?

Mám partiu, s ktorou občas vrazíme na výlet, ale najčastejšie jazdím sám. Ale aj keď ideš sám, často stretneš ďalších motorkárov „len tak na ceste“ a ďalej idete spolu. Motorkári sú veľká rodina.

Mal si už za ten čas, čo jazdíš, aj nejakú nehodu či úraz?

Hovorí sa, že motorkári sa delia na tých, ktorí už padli, a na tých, ktorí ešte len padnú. Ja zatiaľ patrím k tej druhej skupine. A dúfam, že sa tam udržím čo najdlhšie.

Sú motoristi na našich cestách tolerantní k motorkárom? Aké máš skúsenosti?

Je to rovnako ako s motorkármi. Sú takí, ktorí jazdia slušne, sú takí, ktorí sa správajú ako hovadá. Je však pravdou, že minimálne dvakrát denne sa ti stane, že ti niekto nedá prednosť, vytlačí ťa z pruhu, alebo ťa predbieha v rámci jedného pruhu, lebo tam má „dosť miesta“. Je pre mňa nepochopiteľná túžba, najmä mladých vodičov, pretekať sa s motorkármi. Tlačia sa vedľa teba na semafóroch, a pokúšajú sa vyštartovať prví, čím ťa chtiac nechtiac vytlačia z pruhu. Alebo sa ti lepia na zadok. Myslím, že často si neuvedomujú, aké riziko tým pre motorkára predstavujú.

Ktoré cesty v okolí máš už zjazdené, resp. najobľúbenejšie?

Sú v okolí Bystrice horské prechody, ktoré sú akousi motorkárskou klasikou. Okrem toho mám hrozne rád malé cesty v kopcoch okolo Bystrice, Ľupče, a na Horehroní je toho veľa. Osobne si najradšej vyberám lokálne cesty, kde nie je taká silná premávka, a môžeš si užívať jazdu a prírodu okolo.

Kam by si sa na dvoch kolesách ešte určite chcel dostať?

Časom určite Alpy, to je také asi najbežnejšie pre motorkárov. Najväčším mojim snom je však podniknúť cestu na Nordkapp.

A čo hovoríš na úroveň slovenských ciest?

Katastrofa. Ale to ti povie každý :) Je to o to horšie, že výtlky či nerovnosti, pri ktorých si v aute zanadávaš, pre teba na motorke znamenajú jednosmerný lístok k zemi. Najväčší problém pre mňa sú však asi vyjazdené koľaje. Častokrát sú zle viditeľné, všimneš si ich až na poslednú chvíľu, a vedia byť pekne nebezpečné.

Čítajte tiež:

Ukončenie motosezóny vo veľkom štýle: Chystá sa spoločná jazda motorkárov a autoveteránov

Foto: archív Mateja Brašeňa

Dvojkolesový miláčik bystrického motorkára v OBRAZOCH
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM