Ivana Kováčiková Rôzne

ROZHOVOR s cvičiteľkou jogy: Ľudia sa hneď snažia napodobniť profíkov

Mirka Loukotková je Bystričanka, ktorá sa venuje netradičnej aktivite. Joga sa stala jej hobby a prácou zároveň. Aké je lietanie s Fly Fit?

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR s cvičiteľkou jogy: Ľudia sa hneď snažia napodobniť profíkov
Zdroj: Dnes24.sk

Rodená Bystričanka Mirka (26) študovala na univerzite Mateja Bela. S jogou začala ešte ako tínedžerka. K cvičeniu ju priviedol boľavý skoliotický chrbát, ale aj zvedavosť, čo sa pod tým „magickým“ názvom joga vlastne skrýva. Dnes je inštruktorkou jogy, ale stále aj vášnivou žiačkou.

Je podľa teba v Bystrici záujem o jogu ako takú?

Teraz je joga veľkým trendom. Pred piatimi rokmi sme boli asi iba štyri inštruktorky. Dnes nás je už omnoho viac, čo je skvelé. Ľudia si tak môžu presne vyberať štýl jogy, ktorý im vyhovuje. Všeobecne ma veľmi teší záujem ľudí o šport, pretože hlavne na mladých vidno, že sa málo hýbu a telá majú poskracované a ochabnuté, s čím sa viažu aj veľké zdravotné problémy.

Ako si sa dostala k joge a čo pre teba znamená?

K joge som sa dostala pred viac ako deviatimi rokmi kvôli závažným zdravotným problémom s chrbticou, ktoré som si potrebovala riešiť. Hľadala som pohyb, ktorý by mi pomohol a zároveň bol pre mňa akýmsi spôsobom zaujímavý, aby som pri ňom vedela vydržať. Hneď od začiatku som si v nej našla záľubu. Bolo to presne to, čo som hľadala. Joga mi veľmi pomohla, aj zdravotne, aj osobnostne. Na joge je krásne, že sa naučíte pracovať so svojím telom, spoznávať ho… Naučila som sa, mať rada samú seba, takú, aká som. Je neuveriteľné, čo naše telo dokáže, keď na sebe pravidelne pracujeme.

Aký typ jogy cvičíš?

Cvičím PowerYogu a Antigraviti-FlyFit. Hodiny vediem v dynamickom tempe „Vinyāsa Flow“ – čo znamená plynulé prepájanie pohybu a dychu do jedného kompaktného celku. Hodiny sú určené pre ľudí, ktorí vyhľadávajú aktívny pohyb a nechcú len tak vysedávať na podložke. Rada do svojich hodín zapájam aj náročnejšie prvky – asány, aby som ľudom ukázala, čo všetko dokážu a možno o tom ani nevedia. Prvoradé je však, správne držanie tela a dýchanie, ktoré pri cvičení veľmi pomáha. Neplatí to len pri joge, ale aj v živote. Pretože nás učí, ako zvládať náročné a stresové situácie, ktorých máme v dnešnom uponáhľanom svete mnoho.

Fly Fit joga, znie trochu nadpozemsky. Nemusí sa pri tom človek báť, že spadne?

Aj keď na prvý pohľad cvičenie pôsobí zložito a náročne, vôbec to nie je tak. Práve naopak, cvičenie bolo vyvinuté pre širokú verejnosť. Aj pozície, ktoré sa zdajú kompilované, sa dajú jednoducho zvládnuť za odborných rád inštruktora. Cvičí sa na špeciálne vyvinutých sieťach zavesených na strope. Cvičenie v 3D priestore je zaujímavé nie len pre telo, ale aj myseľ. Ľudia pravidelne z hodín odchádzajú oddýchnutí a zrelaxovaní. Počas hodiny si vždy perfektne zamakáme a precvičíme celé telo. Posledných 10 minút patrí relaxácii v sieti, kde sa hojdáme, ako keď sme boli malé deti.

Aké najčastejšie chyby robia tvoji žiaci pri cvičení?

Najčastejší problém je, že sa ľudia hneď na prvej hodine snažia napodobniť pozície, ako ich videli niekde na ilustračnom obrázku alebo videu od profesionálneho inštruktora. Ľudia sa často do pozícií tlačia a robia niečo nasilu, kedy úplne zabudnú dýchať. Nič nejde hneď a ak sa človek pred tým vôbec nehýbal, pokrok príde postupne.

Je cvičenie jogy vekovo limitované?

Je to asi klišé, ale pri cvičení jogy na veku skutočne nezáleží. Snažím sa jogu priblížiť čo najbližšiemu okruhu ľudí. Často krát sa mi stáva, že za mnou prídu mamičky a povedia, že to, čo sa naučili na hodine, cvičia aj doma so svojimi deťmi a veľmi sa im to páči :). O veku veľmi rozprávať nechcem, pretože, každý má len toľko rokov, na koľko sa cíti.

Jogu niektorí vnímajú ako „nohy za hlavu“. Ako je to s ťažkými pozíciami, ako sa do nich dá dopracovať?

Všetko chce len prax a čím náročnejšia pozícia, tým viacej pozornosti a tréningu si vyžaduje. Pri týchto pozíciách je veľmi dôležitá aj technika. Preto by náročnejšie cviky ľudia nemali skúšať sami, ale mali by sa poradiť so skúseným inštruktorom. Pre niektoré pozície sú malé triky, ktoré pri cvičení veľmi pomôžu.

Dať nohy za hlavu si nedokážem ani ja – nemyslím si, že práve týmto by sme rozpoznali skúseného jogína od začiatočníka. Na hodinách často krát skúšame napríklad stojky a balančné pozície na rukách. Ľudom pri týchto cvikoch dávam dopomoc a vysvetľujem techniku. Veľmi ma teší, keď vidím pokroky, ktoré časom ľudia dosiahnu. Vidím radosť v očiach, keď sa im podarí prvá stojka na hlave a povedia mi, že si nikdy nemysleli, že to dokážu. Nič nie je nemožné.

Je v Bystrici priestor na rozvoj v tejto oblasti alebo musíš cestovať inam?

Väčšinou za jogou cestujem po Slovensku a Čechách. Stalo sa to pre mňa takou jogovou turistikou, že všade kde idem, sa snažím vyhľadať aj hodiny jogy a miestnych učiteľov. Môžem však povedať, že v súčasnej dobe je aj v Banskej Bystrici možnosť rozvíjať sa. Stále sa organizujú rôzne zaujímavé akcie a workshopy. Napríklad tento rok mali Bystričania možnosť, navštíviť hodiny učiteľa z New Yorku a tiež nás ešte čaká návšteva inštruktora z Anglicka.

Cvičíš jogu radšej vnútri alebo vonku v priestore?

Väčšinou mávam svoje hodiny vo vnútri, kde mám komfort, ako sú napríklad šatne, príjemná hudba, ale aj stála teplota v miestnosti, čo je pri cvičení veľmi dôležité. Ľudia sú ale radi vonku a tak z času na čas organizujeme akciu niekde v parku alebo v prírode. Aj takéto cvičene má svoje čaro, keď môžete vnímať krásu prírody, pod nohami cítiť mäkkosť trávy… Na joge je skvelé, že k nej nič nepotrebujete. Môžete ju cvičiť hocikedy a hocikde.

Tvoje hobby je aj prácou, relaxuješ asi inak…

Joga je určite mojím najväčším hobby. Je úplne najlepšie, keď sa stane vaša práca vaším hobby. Vtedy ju dokážete robiť na 100 % a venovať jej všetok svoj voľný čas. Okrem jogy sa však venujem aj iným športom, ako napríklad beh, turistika, lyžovanie alebo skialpinizmus.

Máš nejaký konkrétny cieľ, kam to chceš dotiahnuť?

Mojim cieľom vždy bolo vytvoriť v Bystrici malú jogovú komunitu. Povzbudiť skupinu ľudí, ktorí si v joge našli záľubu ako ja. Organizovať akcie a vytvoriť miesto, kde sa budú ľudia stretávať a vymieňať si svoje skúsenosti.

Čítajte tiež:

Stovky Bystričanov vyrazili do práce na bicykloch. Koľko spolu najazdili a kto zvíťazil?

Bystričan Marek o nevšednej ceste: Ako chutí klokanie mäso a prečo je Pionier jeho srdcovka?

Foto: archív Miroslavy Loukotkovej

FOTO: Cvičiteľka Mirka: Joga ako životný štýl a cesta k zdravšiemu telu
8
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM