Jaroslav Dodok Tlačové správy

ROZHOVOR: Muž, ktorý opravoval bystrickú katedrálu a robil aj na hoteli Kempinski!

V podnikaní sa drží zásad Antonína Baťu. Bystričan Stanislav Klocok (64) precestoval výstavy v New Yorku, Las Vegas, Katare, Štokholme aj v Moskve. Zostal však v meste pod Urpínom.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Muž, ktorý opravoval bystrickú katedrálu a robil aj na hoteli Kempinski!
Zdroj: Archív Mramorland

Inšpiratívny príbeh, ktorý sa zrodil v Medzibrode, dnes presahuje hranice Slovenska. Z vytrvalého chatára sa stal úspešný podnikateľ. Stanislav Klocok založil pred 25 rokmi rodinnú firmu, ktorá vyhráva prestížne ocenenia.

„Keď som sa vzdal chatárstva, povedal som si, že buď bude zo mňa dobrý zamestnanec, alebo dobrý podnikateľ. Rozhodol som sa pre to druhé,“ hovorí Klocok o tom, ako zakladal spoločnosť MramorLand. Začínal s jednou miešačkou a pár tisíckami korún. Dnes má takmer 20 zamestnancov a odtlačok jeho práce nájdete aj na známych bystrických budovách.

Učil sa od Baťu

„Môj otec pracoval pre jedného veľmi inšpiratívneho človeka. Zamestnal sa u Baťu a neskôr bol jeho stavbyvedúcim,“ hovorí o svojej inšpirácii.

Známy obuvník, ktorý vyrábal topánky pre celý svet a budoval vlastné mestá, mal svoje zásady. Tie sa rozhodol Stanislav Klocok preniesť do svojej firmy. „Ideme podľa zásad, ktoré položil Baťa. Správna kalkulácia, správny prístup k zamestnancom aj k zákazníkom,“ upresňuje.

Prvá zákazka rodinnej firmy bola oprava betónového múrika. Neskôr prišli rekonštrukcie bytov, potom aj verejných budov „Pracovali sme aj na bystrickej poliklinike či dojčenskom ústave,“ povedal. Dnes už však robia na skutočne veľkých projektoch.

Opravujú kostoly a dávajú šmrnc hotelom

Jedným z najvzácnejších projektov, na akých pracovali, je aj bystrická Katedrála Františka Xaverského, v ktorej pokladali mramorovú podlahu a vyberali kameň na prekrásny obetný stôl. „Našu kamenársku prácu však nájdete aj v Pamätníku SNP, v desiatkach rodinných domov, v Roosveltovej nemocnici, v hoteli Kaskády, v kúpeľoch Brusno či v Kláštore pod Znievom," vymenoval.

Zdroj: Archív Mramorland

Štyri roky však dôkladne pracovali na doteraz najväčšom projekte. „Stáli sme pred výzvou, zrekonštruovať Hrad v Starej Ľubovni. Nikto nám neveril, že to dokážeme,“ hovorí Stanislav Klocok. Podľa neho je však v podnikaní nevyhnutné mať zdravý rozum a zdravé ruky.

„Vyhrnuli sme si rukávy a dokázali sme to! Dokonca sme dostali aj ocenenie Fénix – kultúrna pamiatka roka 2011, ktoré udelilo Ministerstvo kultúry SR za kvalitu a prevedenie prác. Svoju prácu robíme najlepšie ako vieme,“ vysvetlil.

V Las Vegas aj v Štokholme

Stanislav Klocok so svojím vnukom a zamestnancami pravidelne navštevujú medzinárodné veľtrhy. Vystavujú svoje netradičné mramorové riešenia a zároveň sa učia od svetovej triedy.

„Dostali sme sa do Orlanda, vystavovali sme produkty v USA, Rusku, v Taliansku aj v Katare. Môjmu vnukovi sa dokonca podarilo stretnúť aj so slovenským veľvyslancom v Kuvajte a New Yorku,“ teší sa z úspechov.

Zdroj: Archív Mramorland

Kúpeľne, kuchyne či krby

„Keď zákazník povie, že niečo chce, tak ho poriadne vypočujeme. Pozrieme sa na naše možnosti a až potom prezentujeme riešenia, ktoré máme,“ zdôrazňuje Klocok, pre ktorého je dôležité poznať čo najdetailnejšie predstavu zákazníka.

Inšpirovaného Baťom ho fascinujú presné kalkulácie, preto keď raz nacení, koľko bude stáť realizácia, neskôr nepýta viac, ako sa dohodol. „Zákazník musí pochopiť, že dostane to, za čo zaplatí.“ Preto je zásadou firmy MramorLand, že svoju prácu robí kvalitne. Neznižujú cenu, ak vedia, že by utrpela kvalita.

Výnimočné projekty, ktoré realizovala rodinná firma Stanislava Klocoka, nájdete v priloženej fotogalérii. Sú medzi nimi aj známe bystrické skvosty.

Ak hľadáte vhodné riešenia pre vašu kúpeľňu, kuchyňu, schodiská a dlažby, obklady či fasády, kontaktujte firmu MramorLand – 0915 615 369, odbyt@mramorland.com. Facebook stránka spoločnosti.

(PR) – Za obsah, fotografie a video zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

OBRAZOM: Bystričan Stanislav Klocok zaujal svojou prácou v Las Vegas
20
Galéria
Zdroj: Archív Mramorland
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM