Marcel Páleš Kultúra

ROZHOVOR: Hudobná skupina Pas de pitié! vás zasiahne bez milosti

Prinášame vám rozhovor s členom čoraz úspešnejšej domácej skupiny Pas de pitié! Okrem iného sa dozviete aj o tom, že za všetkými ich úspechmi boli nemalé investície síl, sebazapierania a učenia.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Hudobná skupina Pas de pitié! vás zasiahne bez milosti
Zdroj: Dnes24.sk
  • Matúš, začnime od názvu vašej skupiny! Čo znamená a prečo práve taká voľba?

Názov skupiny vznikol vďaka pestrým pasážam filmu Asterix a Obelix. Je to bojový pokrik, ktorý sa vo filme objavil. Na prvom ročníku súťaže vo Frankofónnej piesni sme vystupovali ako skupina Matúša Kucbela. Bolo to vlastne naše prvé vystúpenie vôbec. Po zisku absolútneho víťazstva vo svojej kategórii na medzinárodnej úrovni tejto súťaže sme si povedali, že to skúsime. A tak sme v roku 2008 založili skupinu Pas de pitié!, ktorej názov značí, že „bez milosti“ zásobujeme svojich poslucháčov, síce nie mainstreamovým, ale myslím že dosť lákavým žánrom šanzónu, ktorý sa aj vďaka iným interpretom v našich krajoch začína tešiť stále väčšiemu ohlasu publika.

  • Ako ste sa ako partia skvelých hudobníkov vôbec našli? A kedy to bolo?

Tak nebola to hneď partia skvelých hudobníkov. Za 5 rokov nášho fungovania (a teraz som si uvedomil, že tento rok budeme sláviť päťročnicu) sme museli investovať veľa síl, sebazapierania a učenia. Ale výsledok dobre vykonanej práce vždy poteší. Skupinu sme založili ako študenti školy, ktorá nám okrem toho, že sme sa tu stretli, nič významnejšie nedala (smiech). Dnes sme sa rozrástli už aj o ďalších a nových členov. Spája nás radosť z dobrej muziky.

Ako som spomínal, zoskupenie sa začalo formovať okolo súťaže vo Frankofónnej piesni v roku 2008. Bolo to naše prvé vystúpenie. Prvenstvo aj na medzinárodnej úrovni sme obhájili trikrát za sebou. Základné piliere skupiny ostali nemenné: Jozef Sivák (gitara), Šimon Mackov (klavír) a ja (Matúš Kucbel, spev) sme stáli na jej počiatku. Keď už oslavujeme tých päť rokov, patrí sa spomenúť aj všetkých tých, s ktorými sme v Pas de pitié! mali a máme spoločný hudobný prienik: Dano Daniš, Ondrej Druga, Michal Holec, Roman Kováč, Vojtech Štědroň, Martin Štědroň, Samuel Uherek, Monika Lipovská, Žofia Mravcová, Ján Sedlický, Martin Kubuš a i. A samozrejme jej súčasní členovia: Peter Havran (basová gitara), Ivan Haľak (bicie a cajon). Najmladšími prírastkami do našej hudobnej famílie sú Janka Olejová a Marek Krajč. Všetkým patrí veľká vďaka, že sa svojim spôsobom podieľali a podieľajú na spolupráci pri interpretácii našej muziky.

Janka bola naša súperka na súťaži Frankofónnej piesne. Tam sme sa spoznali a nadviazali znamenitú spoluprácu, z ktorej sa veľmi tešíme. Minule mi jeden kamarát na koncerte, hodnotiac nový prírastok povedal: “Konečne sa je v tej vašej kapele na koho pozerať.“ To hovorí za všetko (smiech). Mareka sme objavili len nedávno. Tešíme sa z neho, lebo jeho produkcia dodá kapele novú dimenziu.

Tiež mi nedá nespomenúť mená našich pedagógov – podporovateľov, a to Martina Brtka a Zuzku Bačovú, a tiež tých, ktorí nás objavili a nadviazali s nami prvú spoluprácu: Janka Orlická a Katka Mrázová.

  • Išlo vždy všetko ako po masle, alebo nastali aj rôzne náročnejšie chvíle?

Pri cvičení je to väčšinou boj. Ale keď sa všetko zvládne, tak to ide ako po masle.

  • Aké chvíle zažívaš napríklad ty, keď odohráte dobrý koncert a hľadisko to s nadšením ocení?

To sú vždy pekné chvíle. Starosti bežného života nachvíľu zastanú a cítim sa dojatý. Zároveň to tiež mobilizuje sily do ďalšej usilovnej práce.

  • Keď hráte francúzske šansóny, viete všetci, o čom sa v nich spieva?

Nie, niekedy ani speváci. (smiech)

  • Na potulkách ste vďaka rôznym spoluprácam zavítali aj do Paríža…

Áno, vďaka festivalu Capalest, ktorý sa každoročne organizuje v Banskej Štiavnici sme nadviazali spoluprácu s francúzskym básnikom Guy Goffettom. Niektoré z jeho básní sme aj zhudobnili. Na základe toho sme boli pozvaní aj do Paríža, kde sme niekoľko skladieb zahrali aj na jeho autorskom čítaní v knižnici v Puteaux, v Paríži. Spolupracujeme tiež s Karolom Lovašom – Bratom Šavlom, ktorý s obľubou vyhľadáva naše hudobné pozadie pre autorské čítanie z jeho tvorby. Hudobno-literárne večeri v tejto zostave sa konajú vo viacerých mestách Slovenska, ale aj v Česku. Okrem toho poriadame tiež hudobno-literárne soirée pod názvom Pas de pitié! a básnici. Okrem šanzónov na nej svoju tvorbu môžu prezentovať aj naši dvaja bystrickí básnici: Marcel Perecár a Ján Jedinák. Veľmi obľúbeným je aj spojenie Pas de pitié! a Anton Lauček, v ktorom ide o úsmevné spojenie šanzónu a autorského čítania z tvorby tohto vysokoškolského pedagóga a spisovateľa.

  • Aké sú vaše ambície?

Produkovať vlastnú tvorbu a nahrať album.

  • Čo chystáte v blízkej či vzdialenej budúcnosti? Kde vás môžu fanúšikovia najbližšie počuť?

Najviac hráme práve počas nastávajúcich slnečných dní. 1. mája sa stretneme na Námestí SNP v Banskej Bystrici, aby sme hrali pre všetkých ľúbencov pod májom. Program organizuje PKO a má sa niesť v duchu prvomájových bozkov, tak som zvedavý ako to dopadne. Okrem toho sa stretneme na oslave Dňa Frankofónie 21. júna, kedy na bystrickom námestí vyvrcholí tohtoročná súťaž vo Frankfónnej piesni. Po nej v spolupráci s Alliance francaise Banská Bystrica odohráme koncert.

  • Čo odkážete našim čitateľom?

Že sa na nich tešíme – na tradičných aj nových poslucháčov a srdečne ich zdravím v mene celej kapely. A snáď ešte myšlienkou doc. Dana, ktorú mi nedávno v osobnej korešpondencii napísal: „Ať jsou lidé již nenakupující, nespěchající, nesoutěžící, ale lidé, kteří jsou jen spolu. Ať k nebi vzhlédnou i ti, jejichž zrak většinu roku směřuje jen horizontálně.“

Ďakujem za rozhovor a prajem veľa úspechov!

(Pozrite si aj priloženú fotogalériu!)

Pas de pitié! rozhovor so skupinou
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM