Monika Obrtalová Rôzne

Rozhovor: Ako dopadla akcia cementÁRTňa?

V piatok 25. júna, sa priestory bývalej nákladnej stanice cementárne v Kostiviarskej zaplnili najmä mladými ľuďmi, ktorí si prišli vypočuť a pozrieť interaktívne umenie. Do zabudnutých priestorov Banskej Bystrice totiž zavítal už po druhýkrát umeleck

Ako hodnotíte celú akciu z pohľadu organizátora? Veľmi pozitívne. V porovnaní s minulým ročníkom sme dosiahli asi trojnásobnú návštevnosť, ktorá bola opäť sprevádzaná špecificky príjemnou chaotickou cementovou atmosférou. Celkovo si myslím, že aj napriek malej skúsenosti a aj nízkej priemernej vekovej kategórii našej neformálnej skupiny „ľudí spája umenie“ dosahoval festival pomerne vysokú úroveň. Na druhej strane je toho neuveriteľne veľa, čo by sme už teraz urobili úplne inak. Každopádne sa stále učíme a verím, že sa nám o rok opäť podarí využiť naše novozískané poznatky a opäť sa posunúť o trošku ďalej, hlavne po tej organizačnej stránke. Ja si osobne viac zoberiem k srdcu, že menej je niekedy viac.

Prečo ste si zvolili už po druhýkrát priestory bývalej cementárne? Pri festivaloch býva asi prvoradým cieľom prezentovať umelcov a miesto je už druhoradou záležitosťou. Ja si trúfnem povedať, že našou prioritou je oživovať staré nevyužité priestory. To, akým spôsobom, prichádza aspoň v našom prípade na rad neskôr. Aj samotný názov festivalu súvisí s dotyčným priestorom, preto sme ho nechceli meniť. Muselo by ísť o úplne inú akciu. Ak všetko dobre pôjde, radi by sme najbližšie oživili starý bystrický amfiteáter ako amfiteÁRTňu.

Ktoré z množstva divadelných a hudobných predstavení návštevníkov najviac zaujali? Podľa mňa dosiahla atmosféra vrchol počas predpolnočného vystúpenia Martina Geišberga. Každopádne veľmi zaujali aj židovskí Mojše band, škótski The weeds a domáca mužská časť kapely Sto múch, ktorá otvárala festival. Musím však uznať, že divadelníci a tanečníci z Akadémie umení dokázali veľmi nápadito využiť jedinečné priestory nákladnej stanice. Nehovoriac o zaujímavých inštaláciách a prácach pripravovaných Akadémiou umení. ** Aká veková kategória sa akcie zúčastnila, koľko návštevníkov mohlo zhruba prísť?** Akcie sa zúčastnilo okolo 300 ľudí a vekovú kategóriu by som odhadol niekde medzi študentmi stredných a vysokých škôl.

Na akcii boli prítomné aj policajné a záchranné zložky, bol potrebný aj ich zásah? Našťastie nie, čo nás, samozrejme, veľmi potešilo. Hlavne napriek odľahlej polohe stanice a jej dezolátnemu stavu.

**Trúfate si aj na budúci ročník? ** Bola by škoda v tom nepokračovať. Samozrejme, záleží to od viacerých faktorov, určite sa však opäť pokúsime do toho čím skôr pustiť. Predstáv je mnoho, vždy boli aj budú. Uvidíme, ako nás pustí realita, no verím, že tento ročník nebol posledným.

moo

Rozhovor: Ako dopadla akcia cementÁRTňa?
1
Galéria
cement
18
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM