Jakub Forgács Správy

Rozhodovanie o mestských peniazoch v rukách Bystričanov. 12 nápadov čaká na hlasy ľudí

Nie je vám ukradnuté dianie v našom meste? Potom by vás mohlo zaujímať, že teraz môžete aj vy byť tými, ktorých hlas zaváži. A je jedno, či ste študent alebo dôchodca. Čo si podľa vás zaslúži v Banskej Bystrici finančnú podporu?

Ilustračný obrázok k článku Rozhodovanie o mestských peniazoch v rukách Bystričanov. 12 nápadov čaká na hlasy ľudí
Zdroj: TASR

Obyvatelia nad 15 rokov s trvalým alebo prechodným pobytom v Banskej Bystrici, ale aj banskobystrickí študenti môžu rozhodnúť o tom, ktoré z 12 návrhov budú realizované z participatívneho rozpočtu. Do štvrtku je možné o návrhoch hlasovať do prenosnej schránky umiestnenej v klientskom centre Mestského úradu v Banskej Bystrici.

Okrem možnosti hlasovania Banskobystričanov je oproti minulým rokom novinkou umožnenie hlasovania osobám s prechodným pobytom v Banskej Bystrici a taktiež študentom, ktorí študujú v našom meste. Potrebné je teda preukázanie trvalého pobytu dokladom totožnosti, resp. prechodného pobytu relevantným dokladom. Študenti sa preukážu potvrdením o štúdiu v Banskej Bystrici.

„Podľa Štatútu participatívneho rozpočtu môže participant prideliť svoj hlas maximálne štyrom návrhom. Jednému návrhu je možné prideliť maximálne jeden hlas,“ uvádza Miroslav Šimkovič, člen Koordinačnej rady Participatívneho rozpočtu pre Banskú Bystricu.

Obyvatelia môžu rozhodnúť o týchto 12 návrhoch:

  1. Hudba v obraze
  2. Projekt LETO
  3. Nadchnimesapre nové…
  4. Stavajme si mesto spolu
  5. Komunitná bylinková záhradka
  6. Kurz rodičovských zručností
  7. Laskomerské singletraily
  8. Relax-zóna Fončorda
  9. Finančné vzdelávanie verejnosti
  10. Enviro ruka v ruke s kultúrou
  11. Záhradka pre Uhlisko
  12. Šport pre všetkých

„Participatívny rozpočet nie je len o tom, že sa verejné financie rozdelia medzi projekty, ktoré navrhli občania. Podanie projektovnie je prvoplánové, v tematických skupinách, ktoré sú zamerané či už na kultúru, šport alebo zeleň v meste, občania diskutujú, hľadajú riešenia na veci, problémy, ktoré ich v meste trápia. A spoločne vytvoria zmysluplný projekt. Participatívny rozpočet je teda aj o budovaní komunity, o vzdelávaní občanov, aby zodpovedne pristupovali k rozhodovacej právomoci, ktorú participatívny rozpočet ponúka,“ dopĺňa Eva Ščepková, členka Koordinačnej rady Participatívneho rozpočtu pre Banskú Bystricu.

Podrobné informácie o návrhoch sú zverejnené na webovej stránke participatívneho rozpočtu Mesta Banská Bystrica.

Čítajte tiež:

Bystričania môžu rozhodnúť, aké nápady si zaslúžia realizáciu: 12 projektov, ktoré sa pobijú o 20 000 eur

Tohtotýždňové dianie v Bystrici: Prehľad podujatí, ktoré vám pomôžu zahnať nudu

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM