Samospráva

Rozhodnite o tom, na čo pôjdu peniaze z rozpočtu: V rukách Bystričanov je takmer 20 000 €

V meste sa rozhodovalo o projektoch, ktoré môžu byť podporené z participatívneho rozpočtu. Vyše 200 Banskobystričanov už odovzdalo hlas svojim favoritom, hlasovanie však stále trvá.

Ilustračný obrázok k článku Rozhodnite o tom, na čo pôjdu peniaze z rozpočtu: V rukách Bystričanov je takmer 20 000 €
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Banská Bystrica je tretím mestom, po Bratislave a Ružomberku, v ktorom sa podarilo zaviesť participatívny rozpočet. Ten umožňuje občanom priamo sa zapojiť do procesu rozhodovania o prioritách týkajúcich sa ich mesta. Mesto Banská Bystrica vyčlenilo na prvý rok participatívneho rozpočtu sumu 194 55 eur.

Vyše 200 Bystričanov sa už rozhodlo

Koordinačná rada Participatívneho rozpočtu pre Banskú Bystricu prijala k 15. aprílu spolu 31 projektov v tematických oblastiach Aktívne občianstvo a komunitný rozvoj, Zeleň v meste, Kultúra, Mládež, Šport a Zdravie, a to v celkovej sume 97 640,01 eur. Začiatkom mája 2014 boli projektové návrhy zverejnené na webovej stránke participatívneho rozpočtu, aby sa s nimi mohla oboznámiť aj verejnosť.

Samotné verejné hlasovanie prebehlo vo štvrtok 22. mája v Cikkerovej sieni na Radnici mesta Banská Bystrica. „Každý zástupca projektu mal možnosť odprezentovať projekt formou krátkej prezentácie. Vyše 200 Banskobys­tričanov odovzdalo hlas svojim favoritom, pričom mohli odovzdať hlasy až trom vybraným projektom. Priebežné poradie projektov nájdete na stránke participatívneho rozpočtu,“ uvádza Miroslav Šimkovič z Koordinačnej rady Participatívneho rozpočtu.

Hlasovanie stále trvá

Obyvatelia, ktorí sa nezúčastnili verejného hlasovania počas Druhého diskusného fóra, majú právo hlasovať o predložených projektoch do zapečatenej prenosnej schránky uloženej v Klientskom centre na Mestskom úrade v Banskej Bystrici, a to do piatku 6. júna. Pri hlasovaní v Klientskom centre je možné zahlasovať za jeden projekt.

„Žiadaná suma prevyšuje takmer päťkrát finančné prostriedky, ktoré pre tento prvý ročník vyčlenilo mesto Banská Bystrica. Preto je dôležité, aby projekty s najvyšším počtom hlasov boli také, ktoré budú mať čo najväčší pozitívny vplyv na celú Banskú Bystricu a pre čo najviac Banskobystriča­nov,“ dopĺňa Eva Ščepková z Koordinačnej rady Participatívneho rozpočtu.

Text: Eva Ščepková

Foto: Participatívny rozpočet

Participatívny rozpočet v Banskej Bystrici
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM