Marcel Páleš Správy

Rozčarovaní študenti po zmenách v MHD: Nemôžeme súhlasiť so zvyšovaním cestovného!

Študenti pokračujú v snahe o to, aby im kompetentní vo veci cestovného bystrickej MHD vyšli v ústrety. Nepáčia sa im nové tarify ani iné kroky dopravcu. Preto sa počas tohto týždňa stretli s viceprimátorkou.

Ilustračný obrázok k článku Rozčarovaní študenti po zmenách v MHD: Nemôžeme súhlasiť so zvyšovaním cestovného!
Zdroj: TASR

Ako sme vás už informovali, nový rok priniesol zmeny v tarifách bystrickej MHD. Najviac zaskočení zostali zrejme študenti, ktorí sa po novom roku vracali do mesta pod Urpínom. Nemilo ich prekvapilo jednotné cestovné a tiež minimálna suma, za ktorú je možné dobiť si dopravnú kartu či ISIC.

Nestratia študenti záujem o MHD?

Cieľom konkrétnych zmien je podľa kompetentných urýchlenie nástupu cestujúcich a plynulejšia doprava. Dopravné karty podľa ich vyjadrenia ušetria čas, ktorý zaberie platba za zakúpený lístok. Ako povedal primátor mesta Peter Gogola, využívanie čipovej karty ponúka viacero motivačných výhod. Počas uplynulých dní sa študenti snažili vysvetliť si správanie dopravcu. „Zmeny v tarifách, ktoré zaviedol, nie sú dostatočne odôvodnené a pre nás majú skôr negatívny ako pozitívny dopad,“ hovorí Jaro Dodok z Rady študentov.

SAD Zvolen len pred niekoľkými mesiacmi spôsobila študentom nemalé problémy, keď neakceptovala ISIC karty. „I napriek tomu, že zdravý rozum hovorí, aby sa dotknutým cestujúcim ospravedlnila, robí presne naopak. Preto, pochopiteľne, nemôžeme súhlasiť so zvyšovaním cestovného,“ neskrýva rozčarovanie Dodok.

Viceprimátorku presvedčili

Keďže ako Rada študentov zastupujú mladých ľudí v meste, požiadali o stretnutie s viceprimátorkou. Na spoločnom rokovaní v pondelok sa následne snažili vyvrátiť argumenty, ktoré podľa nich nie sú logické. Snahou Rady študentov bolo ukázať cestu, akou by sa situácia dala zachrániť. „Pani viceprimátorku sme presvedčili o niektorých konkrétnych nezmysloch, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú v novej tarife. Spoločne s pánom primátorom deklarujú záujem podieľať sa na riešení tejto situácie,“ zhodnotil Dodok.

O tom, či sa študentom v meste vyjde v ústrety, sa budeme môcť presvedčiť už 21. januára, a to na Dopravnej komisii, kde prednesú svoje návrhy. „Všetkých cestujúcich, ktorí nie sú spokojní so zmenami zavedenými dopravcom, a v neposlednom rade všetkých študentov a dôchodcov, ktorých sa toto zvyšovanie týka, pozývame na Dopravnú komisiu, aby prišli a vyjadrili svoj postoj,“ vyzýva Dodok.

V súčasnosti študenti pripravujú aj oficiálne zasadnutie, ktoré sa bude konať 13. februára za účasti vedenia mesta. Apelovať budú predovšetkým na to, aby sa v meste Banská Bystrica nezabúdalo na spoločný dialóg. Pretože tým sa podľa Dodoka môže predchádzať situáciám, ktoré sa v Bystrici neustále opakujú.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM