Monika Obrtalová Rôzne

Rozbor vody v kraji nedopadol dobre

Ponuku Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici na konzultačné a odborné služby pri príležitosti tohtoročného Svetového dňa vody (22. marca), využili desiatky občanov Banskej Bystrice a okolia.

Poradenstvo environmentálnej poradne sa týkalo kvality pitnej vody, ukazovateľov kvality pitnej vody, rozsahu, početnosti a kritérií kontroly kvality pitnej vody, problematiky individuálneho a hromadného zásobovania pitnou vodou, ochrany zdrojov pitnej vody, či relevantných právnych predpisov.

„V tento deň sme celkom poskytli 75 odborných konzultácií pri osobnom doručení vzoriek vôd a 15 konzultácií telefonicky. Všetkým obyvateľom, ktorí doručili vzorky na RÚVZ Banská Bystrica, sme zároveň poskytli letáky na tému Čo vieme o pitnej vode v Slovenskej republike, ako aj tabuľku o jednom možnom spôsobe dezinfekcie vody v studniach,“ konštatovala MUDr. Kvetoslava Koppová, hlavná odborníčka hlavného hygienika SR v odbore hygieny životného prostredia, vedúca odboru hygieny životného prostredia a zdravia RÚVZ B. Bystrica.

[blockquote]Dodala, že do laboratórií RÚVZ Banská Bystrica bolo v tento deň doručených celkovo 300 vzoriek vody. Z nich obyvatelia z okresov Banská Bystrica, Brezno, Žiar nad Hronom, Žarnovica, Detva, Zvolen, Banská Štiavnica, Krupina doručili na RÚVZ Banská Bystrica celkom 88 vzoriek vody v rôznych nádobách a fľašiach. Vzorky boli odobraté väčšinou z individuálnych vodných zdrojov – studne, pramene, vrty, studničky, jedna vzorka vody bola odobratá z verejného vodovodu. Navyše bolo do laboratórií RÚVZ Banská Bystrici doručených ďalších 212 vzoriek vody pracovníkmi RÚVZ so sídlom vo Veľkom Krtíši (163 vzoriek) a RÚVZ v Lučenci (49 vzoriek). Vo všetkých odborníci vyšetrovali obsah dusičnanov a dusitanov, čo spolu predstavovalo 939 analýz.[/bloc­kquote] Z celkového počtu 88 vzoriek, ktoré boli doručené občanmi priamo do banskobystrického RÚVZ, v 38 prípadoch voda v obidvoch ukazovateľoch vyhovovala požiadavkám na kvalitu vody v zmysle nariadenia vlády SR č. 496/2010 Z. z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu a kontrolu kvality vody určenej na ľudskú spotrebu. Z 88 vzoriek bola v 32 stanovená hodnota dusičnanov vyššia ako 10 mg/l, čo znamená, že táto voda nie je vhodná na prípravu umelej výživy dojčiat, ani na pitie a prípravu stravy tehotných a dojčiacich žien. Občanov, ktorí tieto vzorky vody doručili, RÚVZ v B. Bystrici v písomnom zhodnotení laboratórnych výsledkov odobratých vzoriek vody na tento problém upozornil.

„Prekročenie medznej hodnoty dusičnanov (50 mg/l) sme zaznamenali u 16 vzoriek. Občanov sme upozornili, že voda s vyšším obsahom dusičnanov nie je vhodná na pitné účely, nesmie sa používať na prípravu umelej výživy dojčiat z dôvodu možného rizika vzniku dusičnanovej alimentárnej methemoglobinémie, ani na pitie a prípravu stravy tehotných a dojčiacich žien. V dvoch vzorkách vody bola prekročená najvyššia medzná hodnota dusitanov (0,5 mg/l) a v jednom prípade aj limitná hodnota dusitanov aj dusičnanov (nad 10 mg/l). Všetkých obyvateľov, ktorí 22. marca 2012 doručili vzorky vody na RÚVZ v Banskej Bystrici sme o výsledkoch písomne informovali s upozornením, že v prípade využívania vody na ľudskú spotrebu je potrebné pre zodpovedné posúdenie vyhovujúcej kvality vody vykonať analýzu mikrobiologických, biologických a fyzikálno–chemických ukazovateľov v rozsahu minimálneho rozboru vody podľa Nariadenia vlády SR č. 469/2010 Z. z.. Zhodnotenie výsledkov vzoriek ktoré boli do laboratórií RÚVZ Banská Bystrica doručené sprostredkovane, poskytnú občanom miestne príslušné RÚVZ, ktoré doručenie vzoriek zabezpečovali, t.j. RÚVZ Veľký Krtíš a Lučenec,“ uzatvára hodnotenie analýz vzoriek vody v rámci Svetového dňa vody 2012 MUDr. Koppová.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM