Monika Obrtalová Rôzne

Rooseveltovu nemocnicu čaká rekonštrukcia

Viac ako dva roky budú musieť pacienti FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici trpieť hluk a prach spojený s rekonštrukčnými prácami na operačných sálach, urgentnom príjme a oddelení centrálnej sterilizácie. Poskytovanie zdravotnej starostlivosti po

Roosveltova nemocnica podala na ministerstvo zdravotníctva žiadosť o nenávratný finančný príspevok na rekonštrukciu a modernizáciu zdravotníckej infraštruktúry ešte koncom roka 2009. Na opravu priestorov urgentného príjmu a chirurgických odborov napokon získala viac ako 26 miliónov eur. Rekonštrukcia začne už tento mesiac a potrvá približne dva roky. Realizovaná bude v dvoch etapách. „V prvej fáze sa dostavia časť nových operačných sál a v druhej fáze sa zrekonštruuje časť starých sál. Nemocnica tak prejde na minimálne dvojzmennú prevádzku,“ hovorí bližšie o rekonštrukcii riaditeľ Rooseveltovej nemocnice Ján Šulaj. „Prestavovať operačné sály je niečo úplne iné ako povedzme pavilón, kde sú len nejaké lôžka alebo technológia, ktorá nie je náročná. Operačné sály musia spĺňať presné kritériá podľa európskych noriem. Nesmie chýbať klimatizácia, určitá výška stropov či vstavaná technológia,“ pokračuje Šulaj.

Rekonštrukcia sa podľa slov riaditeľa pacientov nedotkne „Do urgentného príjmu patrí lekárska služba prvej pomoci, ktorá zabezpečuje bežné ošetrenia drobných úrazov, ale aj kriticky chorých pacientov. O tých bude počas rekonštrukcie postarané v malom vysunutom ARO pracovisku. Máme pripravené aj väčšie priestory, v prípade nejakého hromadného nešťastia,“ ubezpečuje Šulaj. „Pacienti sa o daných zmenách dozvedia z veľkoplošnej tabule umiestnenej priamo v nemocnici, kde budú zverejnené podrobné informácie o danom projekte,“ dopĺňa riaditeľove slová Eva Ďureková z Oddelenia stratégie kontrolingu a koordinácie rozvojových projektov.

Realizácia komplexnej rekonštrukcie daných oddelení Rooseveltovej nemocnice však nie je jej jediným úspešným projektom. Z rezervného fondu vlády sa nemocnici podarilo získať ešte v minulom roku 200 tisíc eur. Tie poslúžia na dovybavenie miestneho transplantačného centra, v rámci ktorého sa počíta s nákupom anesteziologických prístrojov, odsávacej techniky a ventilátorov.

moo

Rooseveltova nemocnica
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM