Jakub Forgács Samospráva

Rokovanie krajských poslancov poznačili slovné prestrelky medzi Kotlebom a Lunterom

Banskobystrický samosprávny kraj by mal mať dvoch podpredsedov. Poslanci však o tom nehlasovali. Pozrite prečo!

Ilustračný obrázok k článku Rokovanie krajských poslancov poznačili slovné prestrelky medzi Kotlebom a Lunterom
Zdroj: TASR

Rokovanie Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) bolo v piatok poznačené slovnými prestrelkami medzi bývalým šéfom kraja Marianom Kotlebom a súčasným Jánom Lunterom, ako i niektorými krajskými poslancami. Zmenu rozpočtu na tento rok, ktorá počítala aj s 200 000 eurami na monitoring médií a mediálny servis, čo má BBSK zviditeľniť, neprešla.

Napokon sa nehlasovalo ani o dvoch podpredsedoch BBSK, ktoré v posledných štyroch rokoch kraj nemal. Podľa návrhu sa nimi mali stať krajskí poslanci Stanislav Horník (nezávislý) a Ľubica Laššáková (Smer-SD).

So sumou 200 000 eur kraj počítal na vydávanie krajského periodika distribuovaného do domácností v rámci kraja, inzerciou v médiách vrátane zahraničných, ktorá by BBSK zviditeľnila vrátane vizuálnej, grafickej prezentácie.

Poslanec Kotleba argumentoval, že on ako bývalý predseda BBSK mal v rozpočte pri tejto položke čistú nulu, na čo mu kolegovia pripomenuli, že tzv. „župný spravodaj“ by nemal slúžiť na politickú prezentáciu, ale objektívne informovať občanov BBSK, čo sa v kraji deje, čo poslanci robia, aké témy riešia. Periodikum má byť názorovo vyvážené.

Ako v diskusii niektorí poslanci reagovali, suma na tento účel sa im zdá byť prehnaná a na rozhodnutie nemali dostatočný čas. Odporúčanie komisie, respektíve komisií, by im pomohlo, ale tie zatiaľ nie sú zriadené. Zmena rozpočtu, vrátane spomínaného návrhu zo strany Úradu BBSK, napokon neprešla.

Následne došlo k nečakanému stiahnutiu návrhu na zriadenie a zloženie desiatich komisií Zastupiteľstva BBSK a predseda, ako predkladateľ, stiahol svoj návrh na dvoch podpredsedov BBSK.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM