Michal Majer Rôzne

Rokovania mestskej rady a komisií už aj na videu!

Na poslednom mestskom zastupiteľstve odsúhlasili bystrickí poslanci zmenu rokovacieho poriadku, vďaka čomu už budú rokovania mestskej rady a jednotlivých komisií verejné. Občania sa teda môžu osobne zúčastniť na rozhodovaní poslancov a utvoriť si tak

Zmenu rokovacieho poriadku iniciovali členovia klubu Banskobystrická alternatíva, ktorí sa nový prvok v demokracii snažili presadiť už štyri roky. „Treba povedať, že to u nás nie je celkom štandardné, aby poradné orgány rokovali verejne. Minimálne v tomto sa teda na slovenské pomery stáva Banská Bystrica lídrom,“ vyjadril sa k celej veci poslanec MsZ Vladimír Pirošík z BBA. Jeho slová doplnila aj stranícka kolegyňa Beata Hirt: „Keď som bola v Spojených štátoch amerických, zažila som situáciu, kde napríklad na rokovaní finančnej komisie sedelo 40 alebo 50 občanov daného mesta. Takže ja som toto rozhodnutie poslancov len uvítala,“ komentovala celú situáciu.

Tentoraz s názorom opozície súhlasil aj primátor Ivan Saktor: „Je to typické vyústenie atmosféry, ktorá bola v tomto zastupiteľstve 4 roky. Mali sme tu viacero iniciatív, ktoré nás tlačili k tomu, aby boli rokovania čo najtransparen­tnejšie a ľudia samozrejme o rozhodnutí poslancov vedeli. Týmto spôsobom bude Mesto Banská Bystrica voči občanom ešte otvorenejšie.“ S jeho názorom súhlasil aj poslanec MsZ Martin Baník z SDKÚ-DS: „Je to nový prvok v demokracii a ja to len vítam. Tí, ktorí tu budú po nás, to však musia organizačne zabezpečiť.“ Aby pri rokovaniach mestskej rady a komisií nevznikali konflikty medzi Bystričanmi a poslancami, členovia zastupiteľstva takisto odsúhlasili, že sa občan musí najprv prihlásiť o slovo v prípade záujmu o zapojenie sa do diskusie.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM