Jakub Forgács Krimi

Riaditeľ v kauze zbitého chlapca odstúpil: Bolo to moje profesionálne a ľudské zlyhanie

Nové správy o medializovanej kauze napadnutého chlapca. Riaditeľ Školy Fantázia v Banskej Bystrici sa prvý krát vyjadril k prípadu, ktorý otriasol verejnosťou. Toto sú jeho slová!

Ilustračný obrázok k článku Riaditeľ v kauze zbitého chlapca odstúpil: Bolo to moje profesionálne a ľudské zlyhanie
Zdroj: TASR

Bolo to moje profesionálne a ľudské zlyhanie. Takto pred médiami v pondelok reagoval riaditeľ Školy Fantázia v Banskej Bystrici Aleš Štesko, ktorý sa po prevalení prípadu napadnutého žiaka po prvý raz vyjadril k medializova­nej kauze.

Odstúpil z funkcie

Ako riaditeľ vedie školu so stovkou žiakov už 13 rokov. V pondelok zároveň odstúpil zo svojej funkcie a ako vysvetlil, „v tejto situácii cítim, že nie som schopný viesť školu kvalifikovane, potrebujem dlhší čas odstup“. Prípad zbitého 14-ročného chlapca na podnet jeho matky vyšetruje polícia. Štesko zatiaľ na polícii nevypovedal. Chlapca zo školy vylúčili.

„Začiatkom školského roka sme prijali problémového žiaka s poruchou správania. Vedeli sme o jeho problémoch a boli sme im odhodlaní čeliť. V priebehu času sa ukázalo, že okrem bežných problémov žiakov s poruchami správania tento chlapec trpí ešte inou, veľmi špecifickou poruchou, v dôsledku čoho sme mali niekoľko obetí – malých dievčat tu v škole. Čeliac tejto situácii som sa ľudsky a profesionálne zlomil. Som pripravený niesť dôsledky. Chcem sa ospravedlniť matke žiaka, že sme nevedeli jej dieťaťu pomôcť a aj kolegom, ktorých som uviedol do tejto situácie,“ zdôraznil Štesko.

Profesionálne aj ľudské zlyhanie

K „obetiam“ problémového žiaka, ktorý ani z poslednej školy neodišiel v dobrom, sa exriaditeľ Školy Fantázia odmietol bližšie vysloviť. „Je to nesmierne citlivá situácia pre tie deti, viac sa k tomu nevyjadrím, ale určite nešlo o sprosté slová,“ konštatoval.

Za zlyhanie považuje najmä fakt, že po zistení, čo sa stalo, okamžite nezavolali políciu. „Ide o špecifický druh správania sa, ktorý som ani ja a ani kolegovia predtým nezažili. Ako tím nás to paralyzovalo. O jeho činoch sme sa dozvedeli až neskôr, preto sme neboli schopní adekvátne reagovať,“ uviedol Štesko.

„Bolo to moje profesionálne a ľudské zlyhanie, zlomila ma perspektíva toho celého. Bolo vidno, že sa to stupňuje a že tých obetí bude viac,“ dodal Štesko s tým, že „riaditeľom školy som 13 rokov, ja deti nebijem“.

Školu navštevuje viac žiakov s poruchami správania. Nové vedenie školy sa preto jednomyseľne rozhodlo prijať status chránenej triedy, do ktorej umiestnia práve túto špecifickú skupinu žiakov. Pod dozorom učiteľov budú aj počas prestávok.

Čítajte tiež:

Nehoda medzi Bystricou a Zvolenom. Z miesta zrážky hlásia zranených!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM