Michal Majer Rôzne

Retro-kuchyňa v podaní bystrických študentov

Zaujímavú formu záverečnej skúšky majú na Združenej strednej škole v Banskej Bystrici, kde študenti hotelovej akadémie preukazujú svoje zručnosti formou prezentácie rôznych kuchýň. Tento týždeň bola na programe nielen tá slovenská, ale aj mexická či

Prezentácia svetových kuchýň ako forma záverečnej skúšky patrí na škole už medzi tradíciu, ktorou študenti dokazujú profesorom, čo sa za päť rokov naučili. „Skúšky prebiehajú až do soboty 15. mája a každé dva dni majú študenti za úlohu predstaviť dve nové kuchyne. V pondelok a utorok to bola slovenská a mexická, dnes ich čaká ešte bulharská a retro-kuchyňa,“ hovorí o ťažkej úlohe, ktorú musia študenti zvládnuť Miriam Jančová, učiteľka ekonomických predmetov na tamojšej škole a zároveň odborná porotkyňa. V piatok a sobotu ešte čaká na vybraných maturantov španielska a racio alebo wellness kuchyňa.

Okrem maturantov z 5. ročníka sú pracovníkmi odbytového a výrobného strediska aj žiaci 4. ročníka v odbore kuchár a čašník, ktorí takýmto spôsobom vykonávajú praktickú maturitnú skúšku. „Úlohou študentov je viesť kuchyňu alebo firmu ako v reálnom živote. To znamená, že študenti si sami vytvárajú podnikateľský plán, zabezpečujú chod reštaurácie po personálnej aj materiálnej stránke,“ pokračuje Jančová.

Príprava na takúto formu záverečnej skúšky im trvá aj niekoľko mesiacov. „V novembri daného školského roka si žiaci žrebujú témy, teda druh a typ kuchyne, ako aj pracovné pozície, ktoré majú zastávať. Jednotlivé kuchyne hodnotí maturitná komisia zložená z učiteľov odborných ekonomických predmetov a majstrov odborného výcviku. Pre študentov je to výzva, pretože „konkurenčný boj“ medzi jednotlivými kuchyňami je silný a dôležitou motiváciou je snaha čo najlepšie zmaturovať,“ priznáva na záver Miriam Jančová. S výsledkami maturitnej skúšky z odborných ekonomických predmetov sú napokon žiaci oboznámení pri ústnej časti maturitnej skúšky.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM