Monika Obrtalová Rôzne

Respiračné ochorenia stúpli, chrípka sa vytráca

Mierny vzrast akútnych respiračných ochorení a pokles chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) v porovnaní s výskytom v 16. kalendárnom týždni tak možno stručne charakterizovať na základe hlásení 53 percent lekárov pre deti a dorast a 44 percent

V 17. kalendárnom evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, v absolútnych číslach 4680 chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 1531 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 422 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 138 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.

Epidemiológovia môžu teda konštatovať, že pokiaľ výskyt ARO v medzitýždňovom porovnaní stúpol o 2 percentá, CHPO je nižší o 17,3 percent. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva Banskobystrického kraja v prípade ARO vyšší takmer o 25 percent a v prípade CHPO je nižší o 12 percent. Lekári v tomto regióne neevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI).

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Lučenec, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia takmer 849 prípadov, Rimavská Sobota s 581, Veľký Krtíš so 503 a Žiar nad Hronom s 491 prípadmi. Chrípka a jej podobné ochorenia (CHPO) najviac postihli obyvateľov okresu Veľký Krtíš, nasledujú okresy Lučenec a Revúca . Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO najviac postihujú v absolútnych číslach vekovú skupinu ekonomicky činného obyvateľstva od 20 do 59 rokov (1386 prípadov), deti od 6 do 14 rokov (1260 prípadov), ako aj skupinu najmenších detí od 0 do 5 rokov.

V sledovanom týždni sú s chorobnosťou na tom najlepšie seniori. Chrípka sa najviac vyskytuje medzi najmenšími deťmi od 0 do 5 rokov a približne rovnako (v rozmedzí od 421 do 424) medzi žiakmi základných a stredných škôl. V porovnaní so 16. kalendárnym týždňom (2,8 percenta) sa na 1,9 percenta znížil počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (41 prípadov), zápalmi stredného ucha (29) a v 18 prípadoch zápalmi pľúc.

Najviac komplikácií (3,1 percenta), sa vyskytlo vo vekovej skupine ekonomicky činného obyvateľstva a medzi seniormi (2,3 percenta). seniorov a 5,3 percenta komplikácií medzi ekonomicky činným obyvateľstvom. Okolo jedného percenta bol výskyt komplikácií z uvedených ochorení vo všetkých vekových skupinách detí.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM