Jakub Forgács Rôzne

Reportáž z veľkého dňa bystrických gymnazistov: Takto skladali skúšku dospelosti

Definitívna bodka za štúdiom na strednej škole je ústna maturita. Jej neklamnými znakmi sú pekne oblečení mladí ľudia so zelenými stužkami, ktorých v tieto májové dni môžeme stretnúť aj v uliciach nášho mesta. Počas tohto týždňa maturujú banskobystrickí gymnazisti.

Ilustračný obrázok k článku Reportáž z veľkého dňa bystrických gymnazistov: Takto skladali skúšku dospelosti
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Na niektorých školách v našom meste už študenti odmaturovali, na iných sa maturanti ešte len zapotia. My sme sa boli pozrieť na prebiehajúce skúšky dospelosti v Gymnáziu Andreja Sládkoviča. Ako nám viacerí maturanti potvrdili, stres veru majú. Niektorí sa s ním vyrovnali tak, že sa dobre pripravili, iní mu nechávajú voľný priebeh.

Strašiakmi slovenčina aj matika

Na chodbe sme si odchytili štvrtáka Martina. „Dnes maturujem zo slovenčiny a neskôr z informatiky. Cítim nehorázny stres, najviac sa bojím slovenčiny. Nedôverujem si v tých témach, nerád čítam povinnú literatúru,“ prezradil maturant, ktorého tento týždeň ešte čakajú matematika a angličtina.

„Maturujem z ruštiny a potom z matematiky. Tej ruštiny sa až tak nebojím, tam sa to dá nejako obkecať, ale na matematike mi musí aj sadnúť téma. Ale myslím si, že to poväčšine každý zvládne, tak sa to podarí. Už som aj prijatý na Akadémiu umení, na odbor herectvo,“ pokračoval štvrták Peter.

Proti stresu pozitívnym myslením aj vzornou prípravou

Pred miestnosťou, v ktorej sa maturovalo z dejepisu, sedela aj maturantka Simona. „So stresom sa snažím bojovať, ale veľmi mi to nejde. Tak aspoň myslím pozitívne. Najväčšie obavy mám práve z dejepisu. Tento týždeň ma ešte čakajú maturity z angličtiny, zo slovenského jazyka a z náuky o spoločnosti,“ povedala nám mladá študentka. Ako doplnila, na jednu školu je už aj prijatá, ale na tú, čo chce ísť, ešte čaká na prijímačky.

„Dnes maturujem zo slovenčiny. Mám strach, trému, ale to prejde. So stresom som bojoval hlavne vzornou prípravou,“ prezradil svoj recept pred ústnou skúškou Lukáš, ktorý okrem iného maturuje aj z angličtiny, matematiky a občianskej. Keď to zvládne, môže si vydýchnuť, pretože už je prijatý do Banskej Bystrice na Ekonomickú univerzitu.

Ako sme sa dozvedeli od riaditeľky Gymnázia Andreja Sládkoviča Ivety Šanderovej, na GAS-ku tento týždeň skladá ústnu maturitnú skúšku cez 130 žiakov a nie iba z predmetov, aké sa bežne učia na školách. „Žiaci u nás maturujú napríklad aj z psychológie a dejín umenia. Čo sa týka prijatia našich žiakov na vysokú školu, tých škôl je teraz toľko, že nemajú problém. Ak sa nedostanú na tú, čo chcú, tak sa dostanú na takú, kde to berú ako východisko z núdze,“ dodala Šanderová.

Pozrite si v našej fotogalérii, ako vyzerajú ústne maturity na banskobystrickom gymnáziu!

Maturita na bystrickom gymnáziu v OBRAZOCH
12
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM